A Facebook partnerségi megállapodást kötött a China Mobile, a dél-afrikai MTN, a francia Orange, a brit Vodafone, valamint a 2Africa hírközlési vállalatokkal, hogy a kontinenst körbeölelő víz alatti kábelrendszert építsen ki. Ezzel a projekttel a földrész 1,3 milliárdos lakossága fér majd hozzá stabilabb és gyorsabb internethez – írja a CNBC.

A vállalt a Nokia tulajdonában lévő Alcatel Submarine Networks kábelrendszer-szolgáltatót bízta meg a tenger alatti kábel kiépítésével. A mintegy 37 ezer kilométer hosszú kábelhálózat elsődleges célja, hogy stabilabb internet összeköttetést biztosítson Afrikával.

IllusztrációForrás: AFP/Ander Gillenea

A vállalat blogbejegyzésében kiemelte, hogy a kontinens jelenleg a leggyengébben csatlakoztatott a világhálóhoz, mivel a népesség alig több mint negyede fér csak hozzá az internethez. A tenger alatti kábel 23 országot fog összekapcsolni Afrikában, a Közel-Keleten és Európában, az új rendszer pedig az eddigi hálózati kapacitás háromszorosára lesz képes.

A Facebook ugyanakkor nem tette közzé, hogy a partneri megállapodás keretében melyik cég, mennyivel járul hozzá anyagilag a projekthez.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A vállalat jelenleg is egy olyan új fejlesztésen dolgozik, amely a Vörös-tengert és a Földközi-tengert köti össze, és amely egy évtizede az első ilyen kezdeményezés.

A Facebook korábban azt tervezte, hogy az internetet napenergiával működő drónok segítségével juttatja el a távoli területekre, azonban a kezdeményezést 2018-ban leállították.