Jól teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben

Vasútipari gyár az Egyesült Államokban
Harvey, 2019. december 5. A vasúti kocsik fékrendszerét működtető forgóváz-szerelvények darabjait állítják össze az LB Steel acélipari társaság gyárában, az Illinois állambeli Harveyban 2019. december 4-én. A vállalat az alvázszerelvényt az Acela Express nagysebeségű személyvonatokhoz gyártja, amely az Egyesült Államok egyetlen ilyen vonala. A fékrendszer hibátlan működése kritikus az Acela vonatain, mert a Washingtont Bostonnal összekötő vasútpálya helyenként szűk fordulókat vesz, ezért a szerelvények kocsiszekrénye bedől az ívekben, hogy csökkentse a kanyarodásból adódó rántásokat. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
Elemzők szerint a magyar gazdaság a várakozásoknál jobban, európai mércével kiemelkedően teljesített az első negyedévben, mert az első két hónapban lendületesen indult, a koronavírus-járvány miatt márciusban hozott korlátozó intézkedések pedig csak az időszak töredékét érintették, és enyhébbek is voltak, mint más országokban.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal, a naptárhatástól, valamint az uniós módszertan szerint más egyszeri és rendkívüli tényezőktől megtisztított kiegyensúlyozott adat szerint 2,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint is a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a gazdaság teljesítménye az első negyedévben,

így a koronavírus egyelőre a vártnál kisebb károkat okozott. A vírus az egyes nemzetgazdasági ágakra eltérő hatást gyakorolhatott, a növekedésben a húzóerőt egyértelműen a piaci szolgáltatások jelentették, ezen belül is a kiskereskedelem.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Az ipar teljesítménye bár érdemben nem nőtt, de nem is csökkent, az ágazat a kedvezőtlen körülmények közt is kitartott. Felhasználási oldalról vélhetően a fogyasztás lehetett a húzóerő.

A második negyedévben a gazdaság teljesítménye éves összevetésben is csökkenni fog, ennek mértéke a korlátozó intézkedések feloldásától, az élet újraindulásának ütemétől és a külső kereslet alakulásától függ. Az év egészét nézve szintén mérséklődő gazdasági teljesítményre számítanak a Századvégnél, ám a csökkenés mértéke az első negyedéves adatok fényében a korábban vártnál kisebb lehet.