Visszaállhat az olajpiac egyensúlya?

2020.05.15. 19:02

Az olajpiac újra visszanyeri az egyensúlyát az elmúlt időszak összeomlása után, de az még igen bizonytalan, hogy a szektorban hogy néz majd ki pontosan az „új normális" állapot – mondta Abu-Dzabi állami olajvállalatának vezetője.

Az elmúlt hetek kedvező jeleket mutattak a globális olajpiacon, köszönhetően annak, hogy az OPEC és a külsős szövetségesei (OPEC+) meg tudtak állapodni az olajkitermelés-csökkentéséről. Úgy tűnik tehát, hogy a felek képesek hatékonyan dolgozni a piaci egyensúly visszaállításáért – mondta Sultan Al Jaber, az Egyesült Arab Emírség államminisztere, aki Abu-Dzabi állami olajvállalatának (ADNOC) vezérigazgatója is.

Hozzátette, ahogy a gazdaságok a koronavírus-járvány után fokozatosan újra kinyitnak, az olajpiaci kereslet is megélénkülhet. Ezzel együtt viszont számos bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy néz majd ki az „új normális" állapot a piacon – tette hozzá Al Jaber.

A járvány egyébként az olajpiacot is igen keményen érintette, és az árfolyamok több mint 50 százalékot estek idén. Az OPEC ennek fényében hozta tető alá múlt hónapban a megállapodást, melynek értelmében a szervezet és külsős partnerei napi 9,7 millió hordós kibocsátás-csökkentésről döntöttek, május elejétől.

Bizonytalan időszak vár az olajpiacraForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az ADNOC kiemelten fontos szereplője az OPEC országok kitermelő egységeinek. A vállalat áprilisban napi 4 millió hordó olajat termelt, de később a megállapodást értelmében ezt csökkentették. Az OPEC a tervek szerint legközelebb június 10-én ül össze, hogy megvitassa a piac állapotát és a lehetséges lépéseket.

Noha csütörtöki jelentésében a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is azt jelezte előre, hogy az olajpiaci kereslet fokozatosan javulni fog a gazdaságok újranyitásával, Al Jaber hangsúlyozta, a világ most egy olyan időszakban van, amelyre még soha nem volt példa. Kiemelte, példátlan, hogy a gazdasági aktivitás ilyen erősen és ilyen gyorsan szakadjon be.

Bár egyelőre nem lehet pontosan megjósolni, milyen lesz a gazdasági környezet talpra állása, Al Jaber jelezte, a legtöbb szakember egyetért abban, hogy sokkal inkább U-alakú, és nem V-alakú lesz a világgazdaság felpattanása.

Ezzel párhuzamosan Al Jaber optimista az ADNOC jövőjével kapcsolatban. Hangsúlyozta, a társaság az elmúlt években komoly átalakuláson ment keresztül, aminek következtében stabilan tudja tartani magát a mostani felfordulás idején is. Hozzátette, jelenleg még keményebben dolgoznak azon, hogy megőrizzék az erőforrásaikat, növeljék a hatékonyságot, valamint maximalizálják a nyereségességet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK