Ilyen feltételekkel érkezhetnek külföldi idénymunkások a szezonra

dolgozik HÉTKÖZNAPI kukorica NÖVÉNY zöldség
Nagykamarás, 2012. június 27. Egy napszámos csemegekukoricát szed Urbán Ferenc gazdálkodó nagykamarási házának udvarán 2012. június 27-én. Urbán Ferenc és felesége 1984 óta gazdálkodnak fóliaházaikban és a település határában lévő földjeiken. A négy fóliasátorban zöldpaprikát és sárgadinnyét, az udvar többi részén pedig zöldbabot és csemegekukoricát termelnek. A falu határában lévő 55 hektár földön pedig dinnyét, árpát, búzát és kukoricát termesztenek. Urbán Ferenc feleségével és fiával családi alapon működteti a gazdaságot, időnként anyósa és két-három napszámos segít be nekik. A megtermelt zöldséget főleg orosházi kereskedőknek értékesítik, mivel az évtizedek alatt így kialakított vevőkör biztos piacot jelent számukra. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Hamarosan megjelenhetnek a külföldi idénymunkások a hazai ültetvényeken. Ahhoz azonban, hogy a határ túloldaláról érkező segéderő valóban eljusson a gazdaságokba, szigorú szabályok betartására és pontos adminisztrációra van szükség.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, a kormánydöntés értelmében, idén is és a koronavírus jelentette kihívás mellett is lehetőség van foglalkoztatni a földeken külföldről érkező idénymunkásokat. Így hamarosan megoldódhatnak a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő kertészeti ágazat gondjai, írja ennek kapcsán a Magyar Nemzet.

A kormány döntésének értelmében már nemcsak a határ menti településekről, hanem a szomszédos országok távolabbi pontjairól is érkezhetnek idénymunkások az országba.

Ahhoz azonban, hogy a vendégmunkások ténylegesen eljussanak az ültetvényekre, szigorú szabályok betartására van szükség.

Az erről szóló rendőrségi határozat a napokban jelent meg.

Eszerint

a munkáltatónak egy cégszerűen aláírt kimutatást kell készítenie, amely a dolgozók személyes adatai mellett tartalmazza a munkavégzés és a szállás helyét, valamint a munkavégzés tervezett időpontját is.

Ezt elsőként a járványügyi hatósághoz kell eljuttatni, mégpedig a tervezett belépés előtt 72 órával, majd az adott határátkelő e-mail-címére is el kell küldeni, amely a rendőrség honlapján található. A határátkelőt a munkások érkezése előtt két nappal már értesíteni kell, mint ahogy a kiléptetés előtt is szükséges a jelzés.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az előzetes bejelentés ellenére a külföldről érkező vendégmunkásoknak

  • a munkáltatóval kötött érvényes és hatályos munkaszerződést, vagy
  • a munkaviszony fennállásáról kiállított igazolás eredeti példányát is be kell mutatniuk.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy

a könnyítések ellenére hazánk területére csak akkor léphetnek be az agrárágazatban dolgozók, ha az elvégzett egészségügyi vizsgálat során nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja.

A földeken dolgozó külföldiek itt-tartózkodására is szigorú előírások vonatkoznak. Azzal, hogy belépnek az országba, vállalniuk kell, hogy a szállásukat csak a munkáltató által szervezett módon, csoportosan és kizárólag munkavégzés céljából hagyhatják el. Az ellátásukról és az étkeztetésükről is a gazdálkodóknak kell gondoskodniuk.

Ha valamelyikük a koronavírus tüneteit észleli magán, azonnal értesítenie kell a foglalkoztatóját, aki amellett, hogy értesíti a járványvédelmi hatóságot, a beteg személy elkülönítéséről is gondoskodik.