Jack Ma, az Alibaba társalapítója távozott a japán SoftBank Group igazgatótanácsából, mivel a japán technológiai vállalat olyan kockázatos beruházásokba fektetett, mint a WeWork irodamegosztó, és ezzel a cég nehéz helyzetbe került – összegzi az ABC News.

A tokiói székhelyű vállalat hétfőn jelentette be Ma távozását, a negyedéves pénzügyi eredmények közzétételekor. A cég nem részletezte a távozás okait. Jack Ma 2007-ben csatlakozott a SoftBank vezető testületéhez, a japán társaság pedig az Alibaba egyik fő befektetője.

Jack MaForrás: AFP/Focus

Jack Ma, korábban az Alibaba kereskedelmi óriás vezetője volt, ám nemrégiben átadta cégének vezetését Daniel Zhangnak, és azóta jótékonykodással foglalkozik.

A SoftBank három új igazgatósági tagot is kinevezett, köztük a cég jelenlegi pénzügyi vezetőjét, Yoshimitsu Gotót, a Waseda egyetem professzorát Yuko Kawamotót, valamint Lip-Bu Tant, aki a Walden International számítógépes chipekre és mesterséges intelligenciákkal foglalkozó vállalat alapítója.

IllusztrációForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A vállalat 18 milliárd dollárnyi működési veszteségről jelentett befektetési alapjánál – és ez a csoport eddigi legnagyobb vesztesége. Az alap 75 milliárd dolláros befektetése 88 startupban március végén 69,6 milliárd dollárt ért, mivel a WeWork és az Uber közel tíz milliárd dolláros veszteséget könyvelt el – összegzi a Reuters. Továbbá 7,5 milliárd dolláros vesztesége volt több technológiai beruházásnak is, ami elsősorban a járvány gazdasági hatásainak tulajdonítanak.

Az 1981-ben alapított japán vállalat továbbá jelezte, hogy 4,7 milliárd dollár értékben részvény visszavásárlásba kezd.