Jack Ma lemondott a SoftBank igazgatótanácsi tagságáról

Horizontal (FILES) This file photo taken on September 8, 2017 shows Jack Ma, chairman of Alibaba group, dancing to a medley of Michael Jackson songs during the Alibaba Annual Party at the Huanglong sports center in Hangzhou in China's eastern Zhejiang pro
Jack Ma
Vágólapra másolva!
Jack Ma, az Alibaba társalapítója távozott a japán SoftBank Group igazgatótanácsából, mivel a japán technológiai vállalat olyan kockázatos beruházásokba fektetett, mint a WeWork irodamegosztó, és ezzel a cég nehéz helyzetbe került – összegzi az ABC News.
Vágólapra másolva!

A tokiói székhelyű vállalat hétfőn jelentette be Ma távozását, a negyedéves pénzügyi eredmények közzétételekor. A cég nem részletezte a távozás okait. Jack Ma 2007-ben csatlakozott a SoftBank vezető testületéhez,

a japán társaság pedig az Alibaba egyik fő befektetője.

Jack Ma Forrás: AFP/Focus

Jack Ma, korábban az Alibaba kereskedelmi óriás vezetője volt, ám nemrégiben átadta cégének vezetését Daniel Zhangnak, és azóta jótékonykodással foglalkozik.

A SoftBank három új igazgatósági tagot is kinevezett, köztük a cég jelenlegi pénzügyi vezetőjét, Yoshimitsu Gotót, a Waseda egyetem professzorát Yuko Kawamotót, valamint Lip-Bu Tant, aki a Walden International számítógépes chipekre és mesterséges intelligenciákkal foglalkozó vállalat alapítója.

Illusztráció Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A vállalat 18 milliárd dollárnyi működési veszteségről jelentett befektetési alapjánál

– és ez a csoport eddigi legnagyobb vesztesége. Az alap 75 milliárd dolláros befektetése 88 startupban március végén 69,6 milliárd dollárt ért, mivel a WeWork és az Uber közel tíz milliárd dolláros veszteséget könyvelt el – összegzi a Reuters. Továbbá 7,5 milliárd dolláros vesztesége volt több technológiai beruházásnak is, ami elsősorban a járvány gazdasági hatásainak tulajdonítanak.

Az 1981-ben alapított japán vállalat továbbá jelezte, hogy 4,7 milliárd dollár értékben részvény visszavásárlásba kezd.