Az év második felére helyreállhat a kereskedelem Magyarországon

ruha, vásárlás, válogatás, üzlet
Vágólapra másolva!
Mintegy nyolcvanezer kereskedőnek jelent könnyebbséget, hogy az egész országban megszűnt a kijárási korlátozás, és a vásárlók a korábban érvényes nyitvatartási rend szerint látogathatnak el bármelyik üzletbe. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a március második felétől visszaeső fogyasztás az áprilisi mélypont után, a május eleji biztató kezdettel fokozatosan egyre bővül, és az év második felére visszaerősödhet a piac - írta a Magyar Nemzet hétfőn.
Vágólapra másolva!

Vámos György a lapnak elmondta, hogy a többlépcsős enyhítési folyamat májustól nagyjából nyolcvanezer üzletet érint:

többek között könyvesboltok, játékboltok, ruházati és cipőüzletek, sportszer-kereskedések, ékszert vagy mobiltelefont kínáló egységek, újságosok, virágosok, piacok és trafikok is megkötések nélkül tartanak nyitva, de vannak fontos kitételek.

Tudomásul kell venni, hogy a vírus még nem tűnt el, ezért a kormány az egészségügyi szakemberek álláspontját figyelembe véve úgy döntött, hogy a védekezés folytatódik, ugyanakkor új szakaszba lép. Ezért megmaradt az idősek számára előírt háromórás vásárlási idősáv, emellett kötelező a boltban az orr, száj takarása maszkkal vagy arra alkalmas eszközzel. Továbbra is fontos szabály a megfelelő távolság betartása a vevők között, hívta fel a figyelmet a szakember.

Illusztráció Forrás: AFP/Image Source/Raphye Alexius

A boltok, áruházak többsége hétfőtől a fővárosban is nyitva van,

noha vidéken előfordult, hogy nem azonnal tudtak vásárlót fogadni a kereskedők, mert időt vett igénybe a felkészülés. Mindenki gőzerővel dolgozott az elmúlt hétvégén, hogy mihamarabb teljes üzemmódban működhessen - mondta Vámos György a Magyar Nemzetnek.