Újabb légitársaság kaphat állami mentőövet

Smartwings, Czech Airlines, légitársaság, Csehország, vásárlás, megvásárlás
A Boeing 737-800 aircraft from Smartwings lands at Lille Airport in Lesquin on August 25, 2017. (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A cseh kormány a nehéz helyzetbe került cég túlélése érdekében teljes egészében megvásárolná a Czech Airlines anyavállalatát, a Smartwingset, vagy államilag garantált hitelt nyújtana a társaság számára.
Vágólapra másolva!

Karel Havlicek ipari miniszter tévéinterjújában azt mondta, hogy a kialakult helyzetet megtárgyalják a Smartwingsszel, és a jövő hónap végéig megszületik a döntés a megoldásról. Hozzátette:

a társaság stratégiai fontosságú a cseh kormány számára.

A cseh hírügynökség jelentése szerint a pénzügyminiszter, Alena Schillerová is támogatja a légicég megvásárlását, és a Smartwings részéről szintén üdvözölték a megmentésükre irányuló kormányzati szándékot, főként, hogy 2500 alkalmazott sorsáról is szó van.

A Smartwings egyik Boeing 737-800 gépe Forrás: AFP/Philippe Huguen

A Reuters szerint Havlicek mindemellett hangsúlyozta, hogy a légitársaság megvételét üzletnek is tekintik, és később akár nyereséggel értékesíthetik tovább a vállalatot.

Így ültetnék a légitársaságok az utasokat a koronavírus miatt

A repülőgépeken a foglalható ülőhelyek számának csökkentésével biztosítanák a nagyobb távolságot az utasok között a légitársaságok. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a legtöbb légitársaság számol ezzel a megoldással. Az IATA friss elemzése szerint a légiközlekedési iparágban a korábban becsült 252 milliárd dollár kiesés helyett, 314 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható a járvány miatt csökkenő kereslet, és az utazási korlátozások miatt.

A Czech Airlines egyébként hétfőn indított újra járatokat másfél hónapnyi szünet után. A céget 50,1 százalék erejéig egy cseh üzletember, Jiri Simane birtokolja, míg 49,9 százaléknyi tulajdonrész a kínai állami CITIC csoporté. A légitársaság tavaly 8,2 millió utast szállított és a prágai repülőtér legjelentősebb partnerének számít.