Telefonos csalók élnek vissza a Nébih nevével

2020.05.19. 14:48

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) információi szerint a napokban telefonos csaló lépett kapcsolatba egy gyanútlan termelővel, akitől egyebek mellett a személyes adatait kérte. A hivatal a honlapján közzétett közleményben hívja fel a lakosság figyelmét, hogy munkatársai telefonon soha nem kérnek személyes adatokat, továbbá nem kínálják pénzért a hivatal által készített tájékoztató anyagokat és kiadványokat.

Amennyiben a jövőben valaki a fent leírtak bármelyikét tapasztalja, biztos lehet benne, hogy csalókkal van dolga. 

A Nébih a hivatal ügyfélszolgálatára érkezett megkeresés alapján értesült arról, hogy 2020. május 13-án ismeretlen személy – magát a Nébih munkatársának kiadva – személyes adatokat kért és szerzett meg egy általa telefonon felhívott dísznövénytermesztőtől. A hatóság nevével visszaélő telefonos csaló valótlanul azt állította, hogy „a vírushelyzetre való tekintettel a Nébih állásfoglalása szerint 2020. június 30-tól 2021. június 31-ig (!) a piacon történő árusítás csak a Nébih engedélyével lehetséges". Ezen túlmenően arról is tájékoztatta az ügyfelet, hogy évi 25 ezer forintért negyedévente különböző ügyfél-tájékoztató anyagokat küld meg részére. 

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a hatályos rendelkezésekről és a hivatal intézkedéseiről minden esetben a Nébih hivatalos fórumain keresztül tájékoztatják az érintetteket.

A kép illusztrációForrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a Nébih személyes adatokat soha nem kér telefonon az ügyfelektől.  Az ügyfeleik részére készített tájékoztató anyagok, segédletek pedig díjmentesen elérhetőek a hivatal honlapján, hasonlóképpen a Nébih különböző kiadványaihoz (pl. Jó Higiéniai Gyakorlati Útmutató, Konyhasziget).

Kérik, hogy minden esetben óvatosan járjanak el az érintettek, ha a hivatal nevében személyes adataik kiadását kérik. Javasolják, hogy telefonos megkeresés esetén ígérjenek visszahívást, és nézzenek utána a hívó számának. Soha ne tegyenek közzé közösségi oldalon olyan igazolványt, tagsági kártyát stb., amelyről a személyes adatok teljes köre megszerezhető. Ezt még akkor is célszerű mellőzni, ha az okmány talált, és a tulajdonosának szeretnék azt visszajuttatni.

 

Forrás: Nebih.gov.hu