Az amerikai tőzsde szigorítana a tőzsdére lépés feltételein

Nasdaq
Vágólapra másolva!
Olyan új szabályok bevezetésére készülhet a Nasdaq, amely a kínai cégek amerikai tőzsdére lépését is jelentősen megnehezíti. Az ügyet ismerő források szerint a tőzsdeindexen olyan értékhatárokat jelölhetnek ki, amelyek alapján számos kisebb vállalat elesne a részvénykibocsátás lehetőségétől.
Vágólapra másolva!

Több olyan szigorító intézkedés bevezetését tervezi az amerikai Nasdaq tőzsdeindex, amely megnehezíti a kisebb vállalatok elsődleges részvénykibocsátását – írja a CNBC az ügyet ismerő források alapján.

Noha a források szerint a Nasdaq konkrétan nem fogja megemlíteni a kínai vállalatokat, de a döntés hátterében az egyik legfontosabb szempont az lehet, hogy a kínai cégek esetében sokszor komoly problémát okoz az átláthatóság hiánya.

Annak ellenére tehát, hogy a szigorítás nem kimondottan a kínai cégekre vonatkozna, jelenleg úgy tűnik, a Nasdaq ezzel még feszültebbé teheti az üzleti kapcsolatot a világ két legnagyobb gazdasága között.

2000 óta összesen 155 kínai vállalat lépett tőzsdére a Nasdaqon Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Chris Hondros

Mindazonáltal a Nasdaq már tavaly is hozott olyan korlátozó intézkedéseket, melyek azt célozták, hogy visszafogják a kisebb kínai cégek kezdeti nyilvános részvénykibocsátásait (IPO). Ezeknek a cégeknek a papírjai ugyanis minimális aktivitást produkáltak, mivel gyakran csak néhány bennfentes körében cseréltek gazdát a részvények.

Az alacsony likviditás miatt tehát a papírok nem érdekelték a nagyobb intézményi befektetőket, miközben a Nasdaq épp őket kívánná megcélozni.

Az újabb szigorítások egyik közvetlen kiváltó oka pedig a Luckin Coffee botránya lehet. A 2019 elején, az USA-ban tőzsdére lépő kínai cégnél ugyanis belső vizsgálatokat jelentettek be, miután kiderült, több üzleti adatot is meghamisítottak a társaságnál.

A források szerint az új szabály magában foglalná például, hogy bizonyos országokból (beleértve Kínát) származó vállalatok esetében 25 millió dollár lenne az IPO minimum értéke – vagy, alternatívaként, a piaci kapitalizáció negyede lenne a minimum értékhatár.

Ez volna egyébként az első olyan alkalom, amikor a Nasdaq minimum értékhatárt szab meg a IPO-t tervező cégeknek.

A kínai vállalatokat pedig azért érintené különösen érzékenyen a módosítás, mert 2000 óta összesen 155 kínai vállalat lépett tőzsdére a Nasdaqon, melyek közül 40 cég üzletének mérete nem érte a 25 millió dollárt.

A kínai cégeket különösen keményen érintenék az új szabályok Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Ezzel együtt a változtatások eredményeként a Nasdaqon sokkal szigorúbban ellenőrizhetik majd, hogy a vállalatok megfelelnek-e bizonyos nemzetközi standardoknak.

A kisebb kínai cégek számára egyébként több szempontból is előnyös, ha az USA-ban lépnek tőzsdére. Egyfelől így a befektetőik amerikai dollárban vehetik ki a pénzüket a vállalatból (részvényeladással), ami a kínai tőkekorlátozások miatt otthon komoly nehézségekbe ütközne.

Másfelől a Nasdaqon jegyzett cégek könnyebben tudnak új befektetők szerezni, mivel az amerikai index presztízse már önmagában fontos tényező.

Végül pedig gyakran a kínai hatóságoktól is érkezik támogatás a tőzsdén jegyezett kínai vállalatokhoz, ami szintén plusz forrást jelenthet.