Meglepő állítást tett a vega-burgeres cég vezetője saját termékeikről

vega vegetárianus
Impossible Burger Meatles meat
Vágólapra másolva!
Meglepő kijelentést tett egy videokonferencián Patrick Brown, a növényi alapú hamburgerhúsairól ismert Impossible Foods vezérigazgatója. A népszerű vélekedés az, hogy ezek a termékek segíthetik az éghajlatváltozás elleni erőfeszítéseket. A Forbes azonban arról számol be, Brown elmondta, ez szerinte valójában miért nincs így.
Vágólapra másolva!

A növényi alapú burgerek nem szolgálják a vállalat céljait, nevezetesen azt, hogy csökkentsék vagy akár meg is oldják az állattenyésztésre alapozott élelmiszeripar jelentette problémákat - így foglalta össze állítását a cégvezető a Chicagói Egyetem társadalmi innovációkkal foglalkozó intézetének videókonferenciáján.

Ennek a kijelentésnek pedig Brown szerint igen kézenfekvő a magyarázata:

a növényi húsok ugyanis kifejezetten a vegetáriánusoknak készülnek, nem a húsfogyasztóknak.

Előbbiek célcsoportjának nagysága ugyanakkor véleménye szerint elenyésző kisebbségben van a húsfogyasztókéhoz képest. Vagyis a növényi burgerek fogyasztásától önmagában nem várható, hogy javulás áll be a fentebb vázolt problémakörben, mivel ezek a termékek kifejezetten egy szűk fogyasztói réteget céloznak meg: azokat, akik alternatívákat keresnek a jelenlegi étkezési szokásaikra.

A cég növényi alapú húspogácsája Forrás: Impossible Burger

A cégvezető hozzátette, az sem volt céljuk, hogy termékük ízével a húsból készült hamburgerek ízével versenyezzenek.

Szerinte

a növényi alapú húsoknak azt kell megmutatniuk a fogyasztóknak, hogy létezik a húskészítésnek a jelenleginél több szempontból jobb módja.

Brown ugyanakkor nem számít arra, hogy a húsevők a növényi alapú húsokra térnek át, csak azért, hogy mérsékeljék az éghajlatváltozást. Szerinte ennek pusztán az is oka, hogy az emberek alapvetően szeretik az általuk készített ételeket, örömüket lelik abban, ha sütnek-főznek, és nem lehet őket egyszerűen arra kérni, sem kényszeríteni, hogy erről mondjanak le.

Szerinte ugyanis mindez technológiai kérdés: a világ most a húsalapú ételkészítésre van berendezkedve.

Az állattartás világszerte 1,5 ezer milliárd dolláros iparág,

mely azonban a cégvezető álláspontja szerint, bár volumenében óriási, alapvetően évezredek óta változatlan, nem túl hatékony technológiákra épül.

Ez viszont azt vonja maga után, hogy az állattartás a nagyipari hústermeléssel együtt, jelenleg az egyik leginkább környezetterhelő iparágnak számít.

Brown szerint nyilvánvaló, hogy a változáshoz a növényi húsok ízével, kedvező egészségügyi vonatkozásaikkal, valamint az általuk kínált, szerinte jobb technológiák tudatosításával lehet megnyerni a húsevőket. Önmagában attól, hogy vegetáriánusok növényi hamburgereket esznek, még nem fog csökkeni az éghajlatváltozás mértéke.