Már több mint 100 ezer munkavállalón segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

Palkovics László
Budapest, 2019. augusztus 29. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőt mond az Európai Bizottság Európai Egyetemek pályázatát bemutató sajtókonferencián az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának épületében 2019. augusztus 29-én. A pályázat célja, hogy újonnan alapított egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma május eleje óta ugrásszerűen nő, a legfrissebb adatok szerint már több mint 8 ezer vállalkozás adott be kérelmet. A Gazdaságvédelmi Akciótervben biztosított lehetőség mintegy 105 ezer embernek és családjaiknak segít a munkahelyek megőrzésével – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
Vágólapra másolva!

A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy minél több munkahelyet megvédjen, és annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a járvány tönkretett. Ennek érdekében, a gazdaságvédelmi intézkedések legfontosabb eszközeiként az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programokat indított.

A munkahelyvédelmi bértámogatás lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat 3 hónapon keresztül állami támogatást igénybe véve.

A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjárműjavításból és a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. Területileg a legtöbb támogatást Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyéből igényelték.

Palkovics László kiemelte:

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A támogatást a munkavállalóknak közvetlenül folyósítja a kormányhivatal a hónap elején, ez több esetben már meg is történt azoknál a dolgozóknál, akik áprilisban nyújtották be kérelmüket.

A kérelmeket a cégek a veszélyhelyzet végét követő egy hónapig be tudják nyújtani a területileg illetékes kormányhivatalokhoz. A Munka.hu oldalon minden információ megtalálható, az igényléshez mindössze egy egyoldalas beadványt kell kitölteni.

Palkovics László a kutatási, fejlesztési és innovációs munkakörökben dolgozók célzott bértámogatásáról elmondta: a lehetőséggel mostanáig közel 600 vállalkozás élt a gazdasági élet minden területéről. A támogatás 9200 magasan képzett mérnök, kutató, informatikus megtartását tette lehetővé, ezzel is előremozdítva a gazdaság vírusválság utáni újraindítását.