Elmaradnak a rendezvények, nincs kinek eladni a különleges ételeket

2020.05.25. 07:04

A járvány miatt számos nagy nyári rendezvényt kell lemondani a világban. Ez önmagában is komoly bevételkieséseket jelent, de a gourmet élelmiszerek piacára is jelentős hatással van. A prémium pezsgőktől a sajtokig ugyanis számos terméket nem tudnak eladni a termelők.

A nagy vendéglátó események lényegében teljesen eltűntek Európában, aminek következtében számos gourmet élelmiszert alig lehet eladni. Ennek következtében a pezsgőeladásoktól az eperfogyasztáson át számos prémium területen érezhető a visszaesés – írja a MarketWatch.

Franciaországban például a pezsgőipart felügyelő szervezet, a Comité Champagne megtiltotta a még erjedő italok előzetes eladását, annak érdekében, hogy meggátolják a piac hirtelen elárasztását. A jelenlegi helyzetet jól érzékelteti, hogy a brit pezsgőkereslet például a felére esett vissza a járvány miatti lezárások idején. Mindeközben viszont a ciderek és a sörök iránti kereslet nőtt az országban.

Ezzel párhuzamosan a híres brit kéksajt, a Stilton eladásai 30 százalékkal csökkentek, a brit korlátozások bevezetése óta – derül ki a Stilton Cheesmakers' Association adataiból.

A nagy rendezvények elmaradása a különleges élelmiszerek piacát is negatívan érintiForrás: Getty Images/iStockphoto/Elena_Danileiko/Elena_Danileiko

A Stilton egyébként kizárólag Nagy-Britannia három régiójában termelik. Az egyik térség képviselője, Ruth Edwards jelezte, a koronavírus-járvány hatalmas kihívás elé állította a sajtpiacot (és általában a tejtermékek szektorát), ahogy az elmúlt hetekben látványosan csökkent a termékek iránti kereslet az országban.

Nagy-Britanniában a másik komoly csapást a wimbledoni tenisztorna lefújása jelenti. Tavaly ugyanis majdnem 200 000 tál eper fogyott az esemény alatt, vagyis az idei kereslet teljes kiesése komoly nehézségeket jelent a brit termelőknek. Ehhez jön még, hogy a Forma-1 futamok és számos más sportesemény elmaradása ugyancsak visszafogja a prémium termékek iránti keresletet.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a hírek szerint a British Summer Fruits nevű kereskedelmi szervezet a várakozások szerint megduplázza az idei marketingkiadásait, hogy népszerűsítse a gyümölcsöket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK