Lesz, ahol strandrendőrök vigyáznak majd a pihenőkre a Balatonon

Tihany, 2020. május 16. A Tihanyi Bencés Apátság és a Balaton látképe napfelkeltekor 2020. május 16-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt komoly változások lesznek idén a balatoni strandokon annak érdekében, hogy a látogatók a lehető legnagyobb biztonságba legyenek. Egyre több helyen bukkannak majd fel a strandrendőrök is, akiknek a feladata többek között az lesz, hogy felügyeljék mindenki betartja-e a megfelelő távolságot és az előírásokat.
Vágólapra másolva!

Siófokon razziáznak majd először az egyenpólós strandrendőrök a Bors értesülései szerint, ha pedig valaki nem tartja be a szabályokat, azt akár ki is tilthatják a strandtól. Az úk intézkedések közé tartozik az is, hogy siófoki fizetős strandokon létszámkorlátozást vezetnek be, de a napozóágyak elhelyezésével és infótáblákkal is segítik a védőtávolság betartását.

Illés Virág, a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal kommunikációs és turisztikai referense a Ripostnak elmondta, hogy közel duplájára emelkedett a vízbe vezető lépcsők száma is, ezzel is csökkenteni kívánják a tömegek és a sorok kialakulását.

Erre szükség is van, hiszen Siófokon a strandok már május 29-én megnyitnak a látogatók előtt, de azt ígérik, hogy nem lesznek beleépítve a jegyárakba az új övintézkedések és a védekezés költségei.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nem csak Siófokon, hanem az ország többi településén található strandokon is fokozottan fognak ügyelni a távolságtartásra és a fertőtlenítésre. Elsősorban a korlátokat, a kilincseket és minden más olyan eszközt, helyet fertőtleníteni fognak, amelyet sok ember használ vagy érint meg. Emellett a vendégekkel érintkező alkalmazottak maszkot és gumikesztyűt is hordani fognak.

Egy ideig tervben volt a plexifalak bevezetése, amelyeket először külföldön a tengerpartokon terveztek, azonban nagyon felforrósodott tőlük a levegő, így az ötletet végük elvetették, így Magyarországon sem kerül bevezetésre.

Kevesebb lesz viszont a vendég, mivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása kimondja, egy főre legalább 4 négyzetméter vízfelületnek és legalább 16 négyzetméter napozóterületnek kell jutnia. A csúszdaparkok működni fognak, vízpermet viszont idén nem lesz és a vízi játékok sem fognak üzemelni.