Új versenytársat kap a cég, amely legyőzte a Microsoftot és a Google-t is

2020.05.25. 22:08

A koronavírus-járvány miatt megnőtt a kereslet a videókonferenciákat kezelő alkalmazások iránt. A 2011-ben alapított Zoom pedig az olyan nagy tech cégek termékeit is túlszárnyalta több milliós felhasználói bázisával, mint a Microsoft vagy a Google – írja a BBC.

Ugyanakkor az ingyenesen is használható videókonferencia-alkalmazást betiltották Kínában, így utat engedve az Alibaba által fejlesztett DingTalknak, valamint a Tencent által támogatott VooV-nak.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Rizqullah Hamiid

Az e-kereskedelmi óriás, az Alibaba által fejlesztett DingTalk alkalmazást már több mint tízmillió vállalkozás és szervezet, valamint 120 millió diák használja. A népszerűség miatt a program megháromszorozta a résztvevők számát, így egy videókonferencián már 300-an is részt vehetnek egyszerre.

Az alkalmazás használatát pedig áprilisban kiterjesztették a kulcsfontosságú ázsiai piacokra, így a már elérhető japánban, Szingapúrban és Hongkongban is.

Két héttel korábban a kínai játékplatform, a Tencent is közzétette videókonferencia eszközét a tengerentúlon. A tavaly decemberben debütált VooV elérhető Indiában, Japánban és Szingapúrban, továbbá szintén képes 300 főt egyszerre csatlakoztatni.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Rizqullah Hamiid

A Zoom saját adatai szerint naponta 300 millió videótalálkozót tart, ugyanakkor a vállalat nem tette közzé, hogy naponta hányan használják az alkalmazást, illetve, hogy mennyi előfizetővel rendelkezik.

A Transparency Market Research üzleti előrejelző és elemző társaság szerint a távkonferencia-technológia globális piaca 2030-ra várhatóan eléri a 16 milliárd dollárt, szenben a 2019-es 5 milliárd dolláros értékkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK