Az olajpiaci helyzet miatt egyesülhetnek az óriásvállalatok

olaj, olajkitermelés, exxon, exxonmobil
Vágólapra másolva!
Az olajár közelmúltbeli összeomlása hatalmas lehetőségeket is jelent a szektorban. Ilyen időszakban ugyanis végre lehet hajtani azokat az üzleteket, melyekre normális esetben kevésbé volna lehetőség. Igaz az energiaszektorra is, ahol egyes elemzők szerint igen különleges összeolvadások jöhetnek.
Vágólapra másolva!

Az olajpiacon is igaz az a régi bölcsesség, hogy minden válság egyben lehetőség is. Az olajár összeomlása, illetve a koronavírus-járvány miatt kialakult piaci felfordulás ugyanis hatalmas összeolvadási lázat indíthat be, ráadásul nem is csak az energiaszektorban – írja az RT.com.

A koronavírus-járvány következtében végbemenő átalakulás egyik fontos következménye lehet, hogy több területen is beindulhat a konszolidáció, vagyis megkezdődhetnek az összeolvadások és a felvásárlások.

Rob Cox, a Reuters Breakingviews elemzője szerint úgy tűnik, ez a trend elérheti egyebek mellett a telekommunikációs szektort, az autóipart, valamint az energiaszektort is.

Utóbbi esetében azonban elkezdődhet egy olyan folyamat, amelyre nagyon ritkán van példa. Nem csupán a kisebb és közepes vállalatok esetében jöhet összeolvadási láz, hanem az olyan óriásoknál is, mint például az ExxonMobil, a Chevron vagy a BP.

Óriások összeolvadása jön az olajpiacon? Forrás: AFP/Imaginechina/Qianlong

A koronavírus utáni globális gazdasági közegben ugyanis a kormányok sokkal inkább támogathatják a költséghatékony, egészséges mérlegekkel működő vállalatokat. Az így kialakuló nyomás pedig jó indok lehet arra, hogy az óriások összeolvadjanak – megkerülve ezzel például a régi szabályozói szigort is.

Összevetésképpen, ha az Exxon, a Chevron és a BP egyesülne, akkor a közös vállalat piaci értéke nagyjából 425 milliárd dollár lenne.

Ezzel szemben a Saudi Aramco értéke 1600 milliárd dollár, ráadásul a szaúdi állami óriás kitermelési szempontból is tartaná a hatalmas előnyét.

Mindazonáltal Cox abból indul ki, hogy a 2008-as válság a bankrendszeren belül hasonló folyamatot indított be. Csak az USA-ban a Bank of America például 50 milliárd dollárért szerezte meg a Merril Lynch-et, míg a Wachovia 15,1 milliárd dollárért került a Wells Fargóhoz.

Cox véleményét támasztja alá, hogy a legutóbbi, 2016-os, olajár-összeomlás már be tudott indítani egy felvásárlási hullámot. Ebben az időszakban egyesült a Royal Dutch Shell és a BG Group, a Suncor Energy és a Canadian Oil Sands, valamint bejelentették a Halliburton és a Baker Hughes üzletét is, ám ez végül meghiúsult.

Az olajcégek egyre erősebben nyitnak a megújuló energiák felé Forrás: AFP/Image Source/Pete Saloutos

Van azonban két olyan tényező, amely keresztbe tehet ennek az összeolvadási forgatókönyvnek. Egyfelől a legutóbbi amerikai adatok arra utalnak, hogy az energiacégek erősen visszafogják a felvásárlási és összeolvadási tevékenységeiket, és igyekeznek kivárni, amíg stabilabb időszak jön.

Másfelől az is jól látszik, hogy az iparág szereplői egyre inkább nyitnak a megújuló energiák irányába.

Az ilyen üzletek száma ugyanis 2016 óta rohamosan nő, vagyis nem kizárt, hogy az olajcégek inkább az újabb energiaforrásokban látják majd az üzleti lehetőségeket.