Emelkedéssel nyithatnak ma a főbb európai részvénypiacok

Horizontal STOCK EXCHANGE STOCK EXCHANGE TRADER STOCK EXCHANGE koronavírus korona vírus fertőzés fertőzés karantén elkülönítés New York USA üres néptelen tőzsde bróker
(FILES) In this file photo Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 18, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early March 25, 2020 as markets awaited a vote on a $2 trillion package agreed by congressional leaders to boost the US economy ravaged by the coronavirus outbreak.About 15 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was up 2.6 percent, or around 540 points, at 21,244.77. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek kedden, követve a pozitív globális piaci hangulatot. A befektetők egyre jobban bíznak abban, hogy sikerül megtalálni az új koronavírus, a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltást.
Vágólapra másolva!

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 20 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 87 ponttal, a párizsi CAC-40 index 32 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 101 ponttal emelkedhet a nyitásban.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben megugrottak a tőzsdeindexek kedden, és a New York-i határidős indexek is

majdnem 2 százalékos pluszban állnak arra a hírre, hogy a Novavax amerikai biotechnológiai cége bejelentette, elkezdte a humán tesztelést kísérleti koronavírus-vakcinájával.

A Novavax júliusra várja az első eredményeket arról, hogy miként reagál az emberi immunrendszer és mennyire biztonságos a vakcina.

A napokban a Moderna amerikai gyógyszergyártó közölte, hogy ígéretes eredményeket hozott a Covid-19 betegség elleni kísérleti védőoltás a kezdeti teszteléseken, a kísérletben részt vevő, valamennyi ember szervezetében koronavírus antitestek alakultak ki.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,63 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 2,49 százalékos pluszban zárt, míg a dél-koreai Kospi 1,61 százalékos nyereségben közeledett a záráshoz.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,79 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,58 százalékos pluszban állt zárás előtt egy órával. Hongkongban 2,04 százalékos, Mumbaiban 0,38 százalékos, Szingapúrban pedig 1,62 százalékos nyereségben állt a vezető tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor.

A tőzsdei befektetők a koronavírus elleni vakcina gyors megtalálásában bíznak Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,69 százalékkal, 473,31 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. Az augusztusi szállítású Brent hordónként 0,69 százalékos nyereségben, 36,81 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 3,67 százalékos pluszban, 34,47 dolláron forgott nyolc órakor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,16 százalékkal, 1731,89 dollárra emelkedett, míg a júniusi szállítású aranyé 0,21 százalékkal 1731,85 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Hétfőn a londoni tőzsde a tavaszi bankszünnap miatt zárva tartott, New Yorkban pedig nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés. Alacsony forgalom mellett Frankfurtban 2,87 százalékos, Párizsban pedig 2,15 százalékos pluszban zárt a tőzsde. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index ugyancsak 1,47 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,27 százalékkal emelkedett.