Csempészből lett a Távol-Kelet kaszinócsászára

Hongkong, 2020. május 26.
2006. november 20-án, Hongkongban készült kép a 85. születésnapját ünneplő Stanley Ho hongkongi kaszinómágnásról. Az egykori portugál gyarmat, Makaó kaszinóit és a szerencsejátékiparát évtizedeken át uraló Stanley Ho 98 éves korá
Hongkong, 2020. május 26. 2006. november 20-án, Hongkongban készült kép a 85. születésnapját ünneplő Stanley Ho hongkongi kaszinómágnásról. Az egykori portugál gyarmat, Makaó kaszinóit és a szerencsejátékiparát évtizedeken át uraló Stanley Ho 98 éves korában, 2020. május 26-án egy hongkongi kórházban elhunyt. MTI/AP/Vincent Yu
Vágólapra másolva!
Egy hongkongi kórházban halt meg május 26-én Stanley Ho, Makaó, az egykori portugál gyarmat kaszinóit és szerencsejátékiparát évtizedeken át uraló dúsgazdag üzletember. Ho kalandos életutat járt be, fordulatos családi életet élt, és eközben Makaó, tágabban pedig Hongkong és Kína modern, XX. századi történetének is megkerülhetetlen gazdasági szereplőjévé vált.
Vágólapra másolva!

Stanley Ho Hung-sun 1921. november 25-én született Hongkongban. Dédapja, Charles Henry Maurice Bosman, egy hollandiai zsidó származású, igen sikeres üzletember egy helyi kínai asszonyt vett feleségül. Ho rokonsága igen kiterjedt volt, számos oldalági családtaggal, és a sikeres üzletember unokatestvérei sorában tudhatta a minden idők legnagyobb harcművészének tartott, fiatalon meghalt Bruce Lee-t is.

2006. november 20-án, Hongkongban készült kép a 85. születésnapját ünneplő Stanley Ho hongkongi kaszinómágnásról Forrás: MTI/AP/Vincent Yu

Ho Hongkongban kezdte meg tanulmányait, később egyetemi ösztöndíjat kapott a Hongkongi Egyetemen. Tanulmányait a második világháború szakította félbe. 1942-ben elmenekült az előrenyomuló japánok elől, és Makaóban telepedett le. Ezzel megkezdődött szédületes üzleti pályafutása.

Ho vagyonát kalandos úton alapozta meg: a második világháború évei alatt luxuscikkeket csempészett Kína és Makaó között. Az ebből származó pénzt üzemanyag-gyártásba és az építőiparba fektette be. Majd az 1960-as években sikeresen megpályázta a makaói kormány által kiírt pályázatot az állami irányítás alatt álló szerencsejáták-monopóliumra. Ho és üzlettársai a turizmus felfutásának ígéretével és infrastrukturális beruházások kilátásba helyezésével ütötték ki a tenderen Makaó addigi kaszinócsaládjait, és - Hoval élükön - váltak Makaó új szerencsejáték-báróivá.

Innentől pedig nem volt megállás. Stanley Ho neve elválaszthatatlanul összefonódott Makaó fejlődésével, azzal, hogy a korábbi halásztelepülésből a szerencsejáték fellegvára lett, amely - Hongkonghoz hasonlóan - kis területen, elképesztő gazdasági erőt koncentrál. A BBC közlése szerint egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni, Makaó és Hongkong gazdasági fejlődése mennyire szorosan összefonódott Stanley Ho üzleti sikereivel és személyes vagyongyarapodásával.

Ho nagyon jó érzékkel, a szerencsejáték felfuttatása mellett, több más üzletbe is belevágott, és szinte kivétel nélkül mind sikerre vitte azokat. Birodalma hamar túlnőtt Makaó határain. Egyik tőzsdén jegyzett vállalata érdekeltségébe tartozott például egy Hongkong-Makaó közötti kompjáratokat üzemeltető vállalat. De jelen volt az ingatlanüzletben, a bankszektorban, az építőiparban is, miközben ikonoikussá váló kaszinók létesítése fűzödőtt a nevéhez.

Stanley Honak oroszlánrésze volt abban, hogy Makaó kaszinóváros lett Forrás:AFP/Imaginechina/Stringer

1989-ben került véglegesen érdekeltségébe a Makaói Zsoké Klub. 1998-ban utcát neveztek el róla, ezzel az első makaóivá vált, akit már életében ezzel tiszteltek meg. A kaszinókirály állt Ázsia első, a futballhoz és a kosárlabdához köthető fogadási játék elindítása mögött is.

Stanley Ho Ázsia egyik legvagyonosabb emberévé vált az évtizedek alatt, az iparmágnás pedig nem pusztán Makaóban, hanem a hongkongi üzleti életben is megkerülhetetlen volt, sőt, tevékenysége Portugáliáig, Kanadáig is elért.

2002-ben ugyan a kínai hatóságok véget vetettek a makaói kaszinómonopóliumának, ám az SJM Holdings nevű vállalata ez után is 21 kaszinót üzemetetett még Makaón, illetve Ázsia több más országában, és Portugáliában is. Ez a cég a világ egyik legjövedelmezőbb vállalata a szerencsejáték-iparban. Állítólag Észak-Koreában is a holdinghoz tartozott az egyik ilyen létesítmény, amelyet 30 millió dolláros beruházással, 2000-ben nyitottak meg Phenjanban.

Az üzleti sikerre gyakran vetült árnyék is. Hoval szemben többször megfogalmazták azt az állítást - korábban a kanadai kormány is -, hogy kapcsolatot tart fenn szervezett kínai bűnözői körökkel. Ezeket a vádakat Ho és családja is mindig visszautasította.

Magánélete viharos, de olykor tragédiktól sújtott volt. Stanley Honak összesen négy felesége volt életében - legalábbis ő így hivatkozik mind a négy nőre, akiktől összesen 17 gyermeke született (jogilag a helyzet azért bonyolult, mert 1971-ig a többnejűség nem volt tiltott Hongkongban).

Stanley Hot kiváló táncosnak ismerte környezete. Ugyanakkor a szerencsjátékok királya, a kaszinók császára, aki Makaót azzá tette, amivé lett, mindig azt tanácsolta családtagjainak és barátainak is, hogy maradjanak távol a szerencsejátékoktól.

Pansy Ho, Stanley Ho hongkongi kaszinómágnás lánya (k) családtagok körében tart sajtóértekezletet Hongkongban 2020. május 26-án Forrás: MTI/AP/Kin Cheung

Üzleti birodalmának értékét 16 milliárd dollárra becsülik. 2018-ban, amikor visszavonult az aktív üzleti tevékenységtől, személyes vagyonát 6,4 milliárd dollárra taksálták.

Az évek során azonban előző feleségei is - részben a Hotól kapott vagyonra alapozva - jelentős és eredményes üzleti tevékenységbe kezdtek. Stanley Ho első felesége 2004-ben meghalt, ám a többi asszony egyes kalkulációk szerint szintén dollármilliárdos vagyon felett diszponál.

Ho 2012-ben már vagyonának részleges felosztásával próbálta elejét venni a népes családjában a pénz miatt kialakuló feszült helyzetnek, miután úgy látszott, a családtagok akár még életében jogi háborúskodásba kezdhetnek a vagyon feletti rendelkezés kapcsán. Ezen előzmények tükrében nem lenne meglepő, ha a hatalmas és szerteágazó birodalom kapcsán újra fellángolnának a családtagok és örökösök közötti viták.