Az elmúlt két hónapban hatalmas mozgásokat produkált a kőolajpiac, aminek következtében történelmi léptékű számokat ért el az amerikai nyersanyag. Miután áprilisban először fordult negatív tartományba az olajár, májusban már a valaha volt legerősebb hónapját zárhatja.

Az idei év olajpiaci mozgásai már biztos, hogy bevonulnak a történelemkönyvekbe. Az amerikai WTI típusú olaj ugyanis áprilisban először ért el negatív árfolyamot, majd májusban jött a felívelés, és a WTI a valaha volt legerősebb hónapját hozhatja össze – írja a CNBC.

A májusi mozgás hátterében az áll, hogy a keresleti és a kínálati oldalra egyaránt olyan nyomás került, amely felemelte az árfolyamot. Az újra kiéleződő amerikai-kínai konfliktus, illetve a globális olajkitermelők kibocsátás-csökkentései együtt erősen megtámogatták a nyersanyag drágulását. Fontos hozzátenni, hogy a látványos számot a rendkívül bázis, vagyis az alacsony kiindulási pont is támogatja.

Ennek eredményeként a WTI májusban már több mint 70 százalékos emelkedést produkált, ahogy az elmúlt négy hetet sorozatban erősödéssel fejezte be a kőolaj. Az olajpiac történetének második legerősebb hónapjára egyébként 1990 szeptemberében volt példa, de akkor csak 44,62 százalékos izmosodással, ami eltörpül az idén májusi teljesítmény mellett.

Még tart a bizonytalanság

Ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy az olajpiaci befektetők úgy éreznék, véget ért a bizonytalanság időszaka. Már csak azért sem, mert a WTI idén továbbra is 46 százalékos mínuszban van, és nagyjából 50 százalékkal marad el a januárban elért, 65,65 dolláros csúcsához képest.

Számos bizonytalanság övezi az olajpiaci felíveléstForrás: AFP/Imaginechina/Lv Wenzheng

Szintén a bizonytalanságot erősíti, hogy az amerikai olajpiaci cégek egyébként is nehéz pénzügyi helyzetben vannak. Az elmúlt időszakban beszakadtak a nyereségek, és a cégek sorra kértek csődvédelmet. Ha pedig az olajár tartósan relatíve alacsony marad, akkor ez a folyamat még tovább fokozódhat. Olyannyira, hogy egyes elemzők szerint az sem kizárt, hogy még az olajpiaci óriások körében is beindulhat egy összeolvadási hullám.

A Goldman Sachs elemzői azonban ennél optimistábbak, és úgy látják, az olaj talán már túl is van a legrosszabb időszakon. A piac ugyanis a kiegyensúlyozódás jeleit mutatja, és ha a kereslet tartósan javul, a kínálat pedig nyomott marad, akkor hosszabb távon is növekedés előtt állhat a kőolaj.

Nyitás utáni felpattanás

Noha a világgazdaság leállása miatt áprilisban beszakadt az olaj iránti kereslet, a gazdaságok fokozatos újranyitásával a kilátások egyre javulnak. Ezt erősíti, hogy áprilisban a kínai olajkereslet már a 89 százalékát tette ki a tavaly ugyanekkor mért szintnek. Az IHS Markit várakozása szerint pedig májusban ez már fölmehet a 2019-es szint 92 százalékáig is. Februárban még csupán a tavalyi szint 40 százalékán állt a kínai import.

Az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

Az Egyesült Államokban eközben 50 államban indult már meg valamilyen fokú újranyitás, ami nemcsak a kitermelési tevékenységet erősíti, de a keresletet is. Megnőtt például az üzemanyagigény, noha az EIA figyelmeztetett, hogy a koronavírus előtti időszak szintjét hosszú ideig tart majd újra elérni.

Jóllehet az elemzők rendre hangsúlyozzák, hogy az olajpiacon jelenleg elsősorban keresleti problémák vannak, a kínálati oldalon nagy kérdés lesz, hogy a korlátozások feloldását követően az egyes kitermelők milyen ütemben pörgetik majd fel a kibocsátásaikat. Ha ugyanis az olajár elég nagyot tud emelkedni a következő időszakban, az meghozhatja az amerikai kitermelők lendületét is. Ez azonban azt is jelentheti, hogy az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) elkezdenek visszatérni a normális kibocsátási szintekre, hogy növeljék a piaci részesedéseiket.

Merre tovább?

A Bank of America elemzői szintén optimisták, amennyiben azt feltételezik, hogy az olajár felpattanása a korábban vártnál gyorsabb ütemű lehet. A banknál azzal számolnak, hogy a WTI idei átlagára hordónként 32 dollár lesz, míg jövőre már 42 dollár. A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj esetében idén 37 dolláros lehet az átlagár. Az elemzők azonban hozzátették, mindezt teljesen felülírhatja, ha kialakul esetleg a járvány második hulláma, ami az olajpiacra nézve is rendkívül súlyos hatásokat gyakorolna.

Soha nem látott erős hónapot zárhat az amerikai WTI olajForrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Hasonló várakozásokat fogalmaztak meg a Barclays szakértői is. A banknál idén 33 dolláros átlagárat, ám jövőre már 50 dolláros átlagot várnak a WTI-től. Ugyanakkor az elemzők itt is hangsúlyozták, hogy az olajár tartós volatilitására kell számítani, tehát a következő időszakban is várhatók jelentős kilengések a piacon.