Története legerősebb hónapját zárhatja az olaj

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hónapban hatalmas mozgásokat produkált a kőolajpiac, aminek következtében történelmi léptékű számokat ért el az amerikai nyersanyag. Miután áprilisban először fordult negatív tartományba az olajár, májusban már a valaha volt legerősebb hónapját zárhatja.
Vágólapra másolva!

Az idei év olajpiaci mozgásai már biztos, hogy bevonulnak a történelemkönyvekbe. Az amerikai WTI típusú olaj ugyanis áprilisban először ért el negatív árfolyamot, majd májusban jött a felívelés, és a WTI a valaha volt legerősebb hónapját hozhatja össze – írja a CNBC.

A májusi mozgás hátterében az áll, hogy a keresleti és a kínálati oldalra egyaránt olyan nyomás került, amely felemelte az árfolyamot. Az újra kiéleződő amerikai-kínai konfliktus, illetve a globális olajkitermelők kibocsátás-csökkentései együtt erősen megtámogatták a nyersanyag drágulását. Fontos hozzátenni, hogy a látványos számot a rendkívül bázis, vagyis az alacsony kiindulási pont is támogatja.

Ennek eredményeként a WTI májusban már több mint 70 százalékos emelkedést produkált, ahogy az elmúlt négy hetet sorozatban erősödéssel fejezte be a kőolaj.

Az olajpiac történetének második legerősebb hónapjára egyébként 1990 szeptemberében volt példa, de akkor csak 44,62 százalékos izmosodással, ami eltörpül az idén májusi teljesítmény mellett.

Még tart a bizonytalanság

Ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy az olajpiaci befektetők úgy éreznék, véget ért a bizonytalanság időszaka. Már csak azért sem, mert a WTI idén továbbra is 46 százalékos mínuszban van, és nagyjából 50 százalékkal marad el a januárban elért, 65,65 dolláros csúcsához képest.

Számos bizonytalanság övezi az olajpiaci felívelést Forrás: AFP/Imaginechina/Lv Wenzheng

Szintén a bizonytalanságot erősíti, hogy az amerikai olajpiaci cégek egyébként is nehéz pénzügyi helyzetben vannak.

Az elmúlt időszakban beszakadtak a nyereségek, és a cégek sorra kértek csődvédelmet.

Ha pedig az olajár tartósan relatíve alacsony marad, akkor ez a folyamat még tovább fokozódhat. Olyannyira, hogy egyes elemzők szerint az sem kizárt, hogy még az olajpiaci óriások körében is beindulhat egy összeolvadási hullám.

A Goldman Sachs elemzői azonban ennél optimistábbak, és úgy látják, az olaj talán már túl is van a legrosszabb időszakon. A piac ugyanis a kiegyensúlyozódás jeleit mutatja, és ha a kereslet tartósan javul, a kínálat pedig nyomott marad, akkor hosszabb távon is növekedés előtt állhat a kőolaj.

Nyitás utáni felpattanás

Noha a világgazdaság leállása miatt áprilisban beszakadt az olaj iránti kereslet, a gazdaságok fokozatos újranyitásával a kilátások egyre javulnak. Ezt erősíti, hogy áprilisban a kínai olajkereslet már a 89 százalékát tette ki a tavaly ugyanekkor mért szintnek. Az IHS Markit várakozása szerint pedig májusban ez már fölmehet a 2019-es szint 92 százalékáig is. Februárban még csupán a tavalyi szint 40 százalékán állt a kínai import.

Az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az Egyesült Államokban eközben 50 államban indult már meg valamilyen fokú újranyitás, ami nemcsak a kitermelési tevékenységet erősíti, de a keresletet is. Megnőtt például az üzemanyagigény, noha az EIA figyelmeztetett, hogy a koronavírus előtti időszak szintjét hosszú ideig tart majd újra elérni.

Jóllehet az elemzők rendre hangsúlyozzák, hogy az olajpiacon jelenleg elsősorban keresleti problémák vannak, a kínálati oldalon nagy kérdés lesz, hogy a korlátozások feloldását követően az egyes kitermelők milyen ütemben pörgetik majd fel a kibocsátásaikat.

Ha ugyanis az olajár elég nagyot tud emelkedni a következő időszakban, az meghozhatja az amerikai kitermelők lendületét is.

Ez azonban azt is jelentheti, hogy az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) elkezdenek visszatérni a normális kibocsátási szintekre, hogy növeljék a piaci részesedéseiket.

Merre tovább?

A Bank of America elemzői szintén optimisták, amennyiben azt feltételezik, hogy az olajár felpattanása a korábban vártnál gyorsabb ütemű lehet.

A banknál azzal számolnak, hogy a WTI idei átlagára hordónként 32 dollár lesz, míg jövőre már 42 dollár.

A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj esetében idén 37 dolláros lehet az átlagár. Az elemzők azonban hozzátették, mindezt teljesen felülírhatja, ha kialakul esetleg a járvány második hulláma, ami az olajpiacra nézve is rendkívül súlyos hatásokat gyakorolna.

Soha nem látott erős hónapot zárhat az amerikai WTI olaj Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Hasonló várakozásokat fogalmaztak meg a Barclays szakértői is. A banknál idén 33 dolláros átlagárat, ám jövőre már 50 dolláros átlagot várnak a WTI-től. Ugyanakkor az elemzők itt is hangsúlyozták, hogy az olajár tartós volatilitására kell számítani, tehát a következő időszakban is várhatók jelentős kilengések a piacon.