Különleges márkák is jól teljesítettek az elmúlt időszakban

Doing some shopping Couple - Relationship Computer Businesswoman Businessman Women Females Men Males Ordering Banking Paying Currency Adult Smiling Sitting Shopping Buying Holding Touching Showing Customer Caucasian Ethnicity Ethnicity Communication Happi
A happy young couple relaxing together and making some online purchases.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány hét akkora lendületet adott az amerikai online kiskereskedelemnek, mint a megelőző tíz év együttvéve. Ahogy ugyanis a járvány miatt milliók kényszerültek hirtelen otthon maradni, az internetes vásárlás hatalmas felfutást produkált. Ráadásul nemcsak az olyan óriások, mint az Amazon, hanem kisebb, különlegesebb márkák is kiélvezhették a felívelést.
Vágólapra másolva!

A múlt héten hatalmas népszerűséget ért el a 2PM nevű kiskereskedelmi hírlevél egyik twitter bejegyzése, amely egy ábrán azt mutatta meg, nyolc hét alatt akkora növekedést produkált az amerikai online kiskereskedelem, mint a megelőző tíz év során összesen.

Az e-kereskedelmi penetráció, vagyis az online szektor eladásainak aránya a teljes kiskereskedelemben, ugyanis mindössze nyolc hét alatt 16 százalékról 27 százalékra bővült.

Összevetésképpen, 2009-ben 5,6 százalékos volt ez az arány – írja a CNBC.

Nem meglepő, hogy a hirtelen növekedés legnagyobb nyertesei olyan óriások voltak, mint az Amazon, illetve azok a nagy, fizikai üzleteket üzemeltető szereplők (Walmart, Target, Best Buy), amelyek online áruházai iránt most jelentősen megemelkedett a kereslet.

Voltak azonban olyan kisebb weboldalak és márkák, melyek már korábban kiépítették az online vásárlás lehetőségét, de most kaptak csak igazán nagy lendültet. Az egyik ilyen sztár terület a borok és a röviditalok piaca volt, amely 74 százalékos növekedést könyvelhetett el az online eladásokban, március 11. és április 21. között – derült ki az Adobe jelentéséből.

A sztárok mellett kisebb márkák is nagyot nyertek az e-kereskedelem felfutásával Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

A hirtelen változást jól mutatja, hogy az Emapthy Wines nevű webes borfogalmazó cég napi eladásai olyan csúcsokra emelkedtek, amire általában csak a Fekete Péntek és a Kiberhétfő időszakában van példa. Az Empathy egyébként egy kizárólag online működő bolt, amely igen kedvező áron árul borokat, és csupán egy kis New York-i marketingcsapat áll mögötte.

Mindez jól érzékelteti tehát, hogy az elmúlt hetekben a kisebb online márkák is jól teljesítettek. Ráadásul az elmúlt időszak azt is bebizonyította, hogy megérte beruházni abba jóslatba, hogy a fogyasztók idővel olyan termékeket is kezdenek nagyobb számban online vásárolni, amelyeket korábban inkább fizikai üzletekben vettek meg.

A járvány alatti helyzet azonban még egy szempontból különleges volt. A fogyasztók ugyanis az otthonaikba zárkózva nem költhettek olyan termékekre és szolgáltatásokra, melyek korábban kiadási tételként felmerülhettek. Ilyen például az utazás, a koncertek vagy a drága éttermi étkezések. Egyszerűen annyi történt tehát, hogy sokkal kevesebb szereplő versenyzett a fogyasztók pénzéért, aminek következtében kisebb területekre koncentrálódtak az eladások – mondta Kristen Green, a Forerunner Ventures kockázati tőkebefektető cég vezetője.

A vállalat portfóliójában olyan online márkák vették sikerrel az akadályokat, mint például a szemüvegeket forgalmazó Warby Parker, a bőrápolási termékekben utazó Glassier, a Hims telegyógyászati vállalat, vagy a háziállat-eledeleket értékesítő The Farmer"s Dog.

Nyolc hét alatt akkorát nőtt az online kiskereskedelem aránya, mint az elmúlt tíz évben összesen Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

Természetesen nem minden e-kereskedelmi cég profitált a helyzetből. A turizmus teljes leállása miatt például a bőröndöket értékesítő Away (amely szintén része a Forerunner portfóliójának) eladásai 90 százalékkal csökkentek, miután megjelentek a korlátozó intézkedések. Ezzel párhuzamosan a ruházati cikkek piaca is komoly esést produkált. A ruházati termékek árai öt éve nem látott csökkenést mutattak áprilisban, aminek viszont májusra kedvező hatásai is lehetnek a fogyasztók számára – lényegében egy előrehozott Fekete Péntek leárazási időszak vette kezdetét.

Az elemzők és az iparági szereplők számára most az a nagy kérdés, mennyire lesz tartós az elmúlt hetek látványos felemelkedése.

A CNBC által megkérdezett szakértők szerint az reálisnak tűnik, hogy bizonyos területeken, például az általános háztartási bevásárlások vagy a higiéniás cikkek piacán, még tovább bővül majd az online szektor.

Ezzel együtt a járvány elvonulásával más területek várhatóan csökkenést tapasztalnak majd. A játékipar esetében például egyszerűen a felhalmozott készletek miatt torpanhat meg a kereslet, amihez hozzájön még, hogy a bizonytalanabb gazdasági környezet következtében a fogyasztók elkezdik visszafogni a nem esszenciális javakra fordított kiadásaikat.