Varga Mihály: 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány 2021-ben

KÖVÉR László; VARGA Mihály
Budapest, 2020. május 26. Varga Mihály pénzügyminiszter (b) átnyújtja a 2021. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2020. május 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a parlamentben átadta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a jövő évi költségvetés törvénytervezetét. A gazdasági növekedés 4,8 százalék lesz, az infláció 3 százalék körül alakulhat, közel 3 ezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járványvédelmi alap is szerepel a büdzsében.  Minden területre többet fordít jövőre a magyar kormány. A parlament honlapjára a 2021. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat kedd délelőtt felkerült.
Vágólapra másolva!

A 2021-es költségvetési törvényjavaslatban a kormány azzal számol,

hogy a gazdasági növekedés 4,8 százalék lesz,

az infláció 3 százalék körül alakulhat

- közölte Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta, hogy jövőre folytatódik a családok támogatása, a gazdaság újraindítása, a biztonság megőrzése.

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országházban 2020. május 26-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A büdzsé kiemelt feladatként kezeli

az emberek védelmét, és választ ad a járványhelyzet miatt kialakult gazdasági kihívásokra.

Magyarország fejlődésének fontos előfeltétele a biztonság, ezért jövőre a honvédelemre fordítható források

összege 30 százalékkal 778 milliárd forintra nő, és szinte minden területre több forrás jut majd.

A hajót a rakomány, és nem az utasok kidobásával kell megmenteni,

- mondta Varga Mihály.

A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénzügyminiszter azt is mondta, hogy továbbra is cél a teljes foglalkoztatottság, az adócsökkentés folytatása és a családok kiemelt támogatása.

Közel 3 ezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járványvédelmi alap

A 2021-es költségvetésben közel 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot hoznak létre - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden.

A miniszter közölte azt is, hogy

jövőre a gyermeket nevelő családok támogatására 2295 milliárd forintot fordítanak,

és jelezte, hogy 2010 óta ezeket a kiadásokat a 2,5-szeresére növelték, GDP-hez viszonyított arányuk a legmagasabb az EU-ban.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a honvédelemre fordítandó összeg egy év alatt 30 százalékkal nő, 2021-ben 778 milliárd forint lesz, a rendvédelem költségvetése megközelíti a 953 milliárd forintot, 2010-hez képest duplájára nő.

Minden területre többet fordítanak jövőre

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A miniszter ismertette:

  • oktatásra 2229 milliárd forintot, az előző évinél 80 milliárd forinttal többet szánnak,
  • egészségügyre 2145 milliárd forintot, ami 186 milliárd forintos növekedés az ideihez képest.
  • Nyugellátásokra a 2020-as összegnél 325 milliárd forinttal többet, 3090 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés.

Varga Mihály ismertetése szerint a 13. havi nyugdíj folyósítására 77 milliárd forintot, a nyugdíjprémium kifizetésére 53 milliárd forintot fordítanak majd.

Kérdésre azt is elmondta, 2021-re 356 forintos euróárfolyammal számoltak.

Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2021. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2020. május 26-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mintegy 857 milliárd forintból gazdálkodhatnak jövőre a helyi önkormányzatok

Jelentősen több költségvetési forrás jut a helyi önkormányzatoknak 2021-ben: az idei nagyjából 739 milliárd forintos forrás helyett

mintegy 857 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd.

A javaslat szerint a helyi önkormányzatok működésének általános támogatására 173 milliárd forint helyett több mint 264 milliárd forint jut.

A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatására - az idei csaknem 191 milliárd forint helyett - mintegy 213 milliárd forintot lehet majd fordítani.

A települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatására az idei csaknem 163 milliárd forint helyett a jövő évre ezen a soron 174 milliárd forint szerepel.

A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására is többet fordítanak:

82 milliárd forint helyett több mint 86 milliárd forint jut erre a célra.

A települési önkormányzatok kulturális feladatait jövőre mintegy 22 milliárddal támogatnák, az idei költségvetésben erre nagyjából 14 milliárd forint jutott.

A helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásaira azonban kevesebbet szánnak: mintegy 36 milliárd helyett 31 milliárdot.

A javaslat az önkormányzatok 857 milliárdos jövő évi költségvetésén belül a működési költségvetést 840 milliárd forintban, míg a felhalmozási költségvetést 17,7 milliárd forintban határozza meg. Utóbbi mintegy 10 milliárd forinttal kevesebb a 2020-ra tervezettnél.

A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Július 3-án vagy 6-án lehet a zárószavazás

Július 3-án vagy 6-án lehet a zárószavazás a költségvetésről - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta, ez a hatodik költségvetési tervezet, amelyet év közben tárgyal a parlament, ezzel is erősítve a kiszámíthatóság feltételeit,

egyben megköszönte a törvénytervezetet összeállító munkát a minisztérium munkatársainak.

Megjegyezte, hogy a költségvetési törvényjavaslat tárgyalásában semmilyen rendkívüli változásra nem kell számítani, azt 30 órás időkeretben tárgyalják a frakciók az általános vita során.

Az összegző javaslatok vitája június 29-én lesz, és várhatóan a tavaszi ülésszak utolsó napján fogadják el a törvényt.

A parlament honlapjára a 2021. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat kedd délelőtt felkerült.