Új szabályok az élelmiszerek és takarmányok uniós beléptetésénél

Kamion, import-export, rakodás
Hajdúnánás, 2020. április 28. Targoncával pakolják egy kamionra a raklapokra csomagolt zacskós lisztet. A koronavírus világjárvány kitörésekor hatalamas roham indult stratégiai élelmiszerek, így a liszt iránt is, ami miatt 40 % forgalmnövekedés jelentkezett a Hajdú Gabona Zrt-nél. A társaság hajdúnánási malomipari üzemének 46 dolgozója az elmúlt két hónap alatt egyetlen pihenő, vagy szabadnaphoz nem jutott, mert még most is a szokottnál 10 %-al nagyobb igényt szolgálnak ki. Jelenleg 250 tonna /óra kapacitással dolgozik a malom. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Komolyabb hatósági ellenőrzések lesznek a harmadik országokból származó egyes áruk unióba történő beléptetése esetén. A nem európai uniós országokból érkező termékek egy része komolyabb vizsgálatokon kell, hogy keresztül jusson azért, hogy átléphesse az Európai Unió határát. A szabályok alkalmazását megkönnyítendő, egyetlen jogi aktusba foglalták az egyes nem állati eredetű élelmiszerek és takarmányok hatósági ellenőrzésének ideiglenes fokozását érintő rendelkezéseket és szükségintézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Módosította az Európai Bizottság

a bizonyos harmadik országokból származó egyes áruk unióba történő beléptetése esetén alkalmazandó hatósági ellenőrzések és szükségintézkedések ideiglenes fokozásának előírásáról szóló végrehajtási rendeletet.

Továbbá ennek érdekében hatályon kívül helyeztek egy bizottsági végrehajtási rendeletet és egy határozatot is - írja a magro.hu.

Kihirdették az Európai Bizottság 2020/625 végrehajtási rendeletét (2020. május 6.) az (EU) 2017/625 és a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtása céljából a bizonyos harmadik országokból származó egyes áruk Unióba történő beléptetése esetén alkalmazandó hatósági ellenőrzések és szükségintézkedések ideiglenes fokozásának előírásáról szóló (EU) 2019/1793 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról, valamint az (EU) 2015/943 bizottsági végrehajtási rendelet és a 2014/88/EU bizottsági végrehajtási határozat hatályon kívül helyezéséről – írta a NAK.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A határozatban felsorolt jogszabályok azon kiegészítő intézkedések bevezetésére vonatkoznak, amelyek a bizonyos harmadik országokból származó egyes élelmiszereknek és takarmányoknak az unióba való beléptetését szabályozzák egy azonosított kockázat miatt. Ezek a kockázat súlyosságától függően alkalmazandók. A vonatkozó szabályok helyes és átfogó alkalmazását megkönnyítendő, egyetlen jogi aktusba foglalták az egyes nem állati eredetű élelmiszerek és takarmányok hatósági ellenőrzésének ideiglenes fokozását érintő rendelkezéseket és a vonatkozó szükségintézkedéseket. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. A számos ország rengeteg termékét felsoroló rendeletet ezen a hivatkozáson lehet elolvasni.