Ezért született meg a pénz

Vágólapra másolva!
Valójában mennyit is tudunk a pénzről? Mindenki használja, de lényegét tekintve kevesen tudják, hogyan is működik. Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés" című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is.
Vágólapra másolva!

A kötet történelmen és tudományokon átívelő válaszokkal szolgál, mondanivalójának középpontjában a magánélet és a biztonság kérdései, valamint a digitalizáció által hordozott új lehetőségek állnak, és mindig szem előtt tartja a társadalom fejlődésének lehetőségeit és megújulóképességének határait is.

A szerzők - Peet van Biljon, a BMNP Strategies tanácsadó vállalat alapítója, illetve Alexandra Reed Lajoux, a Capital Expert Services (CapEx) globális tanácsadó cég alapító vezetője – szerint a pénz elsősorban és legfőképpen egy „társadalmi technológia", amely az innováción keresztül folyamatosan együtt fejlődik azzal a társadalommal, amelyet szolgál.

Forrás: Origo

A technológiai fejlődésről megállapítják, hogy az elmúlt néhány évtizedben úgy irányította a társadalmi tendenciákat, hogy azok minden szakasza új szintet jelentett az egyén megerősödésében és a központ gyengülésében. Emellett a mai kor olyan pénzügyi kérdései is terítékre kerülnek, mint a fiatpénz és a hitel összefüggései, kitérve arra, miként teremtik és hogyan irányítják a bankok és a kincstárak a pénzt.

A szerzők továbbá azt is bemutatják, hogy miben újak a kriptovaluták (és miben nem), illetve hogyan változtathatja meg a blockchain-technológia az üzlet világát. A kötet utolsó harmadában pedig a készpénz nélküli világ ígéreteit és veszélyeit is taglalják.

A könyv kiváló szakirodalmi áttekintés is egyben, széles körű hivatkozási listával, amely éppúgy tartalmaz közgazdasági iskolákat meghatározó gondolkodóktól származó hivatkozásokat (például Adam Smith), mint napjaink legmagasabban jegyzett szakértőitől (például Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum [WEF] egyik alapítója és ügyvezető elnöke).