Elsősorban a vállalatok és munkahelyek megmentésére kell összpontosítani

2020.05.28. 08:50

Az európai szemeszter útmutatást ad a nemzeti kormányok számára a gazdasági helyreállítási terveikhez és a reformokhoz, amelyeknek például a zöld és a digitális átmenetre kellene összpontosítaniuk - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az uniós parlament gazdasági és pénzügyekkel foglalkozó szakbizottságának ülésén.

Hozzátette, hogy a szemeszter tavaszi országspecifikus ajánlásai a legsürgetőbb feladatokra helyezik a hangsúlyt, végrehajtásuk most fontosabb, mint valaha. Felhívta a figyelmet azonban, hogy további olyan összehangolt ambiciózus stratégiákra is szükség van, mint az Európai Bizottság szerdán bemutatott helyreállítási alapja, mivel az uniós tagállamokban különböző lesz a járvány utáni fellendülés szintje. A biztos rámutatott arra is, hogy a helyreállítási tervről sürgősen meg kell állapodni az uniós intézményekben, mivel a forrásoknak mielőbb el kell jutniuk a kedvezményezett országokba. Kiemelte ugyanakkor, hogy a válság megszűnése után a tagállamoknak vissza kell térniük a felelős költségvetési politikához.

Győri Enikő, a Fidesz képviselője felszólalásában azt mondta, hogy az európai szemeszter a mostani válság idején is a tagállami gazdaságpolitikák koordinációjának egyik fontos eszköze. Hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben elsősorban a rövid távú megoldásokra, a vállalatok és munkahelyek megmentésére kell összpontosítani, de nem szabad elfeledkezni a digitális és környezetbarát átállásról, valamint a tagállamok fejlettségi szintjei közötti szakadék felszámolásáról sem.

Győri Enikő szerint nem szabad, hogy az európai szemeszter politikai fegyverré váljon.Forrás: Anadolu Agency via AFP/Dursun Aydemir

A képviselő a válságkezelés kapcsán rámutatott arra, hogy a gazdaság megmentésének az államháztartási hiány és az államadósság növekedése az ára. Óva intett viszont a felelőtlen adósságfelhalmozástól, mivel véleménye szerint a bizottság által javasolt helyreállítási eszköz költségét a mostani tervek alapján gyermekeink, de még unokáink is törlesztenék.Hangsúlyozta továbbá, hogy az európai szemeszter fontos gazdasági eszköz, így nem szabad hagyni, hogy rossz kezekben politikai fegyverré váljon, a bizottság részéről azonban óriási a nyomás az eszköz eredeti rendeltetési körének kiszélesítésére.
Fontos, hogy a problémákat a szerződésekben rögzített szinteken orvosoljuk, ilyen a munkanélküliség és a minimálbér kérdése is, ezek tagállami hatáskörbe tartoznak, ne rendelkezzünk róluk EU-s szinten - mondta.