Itt a rendelet, amiből kiderül, mi lesz a már befizetett utazások díjával

koronavírus, vírus, bolt, nyitva tartás, új szabályok, utazási iroda
Vágólapra másolva!
A Magyar Közlönyben már elérhető az a kormányrendelet, amely leírja, hogyan kell eljárni a korábban az utazó részéről már befizetett, de a koronavírus miatt meghiúsult utazások esetében.
Vágólapra másolva!

A rendeletet az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási
csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló, az egyébként érvényes szabályokkal, de az abban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A rendelkezés azokra az esetekre vonatkozik, amikor az utazó utazási irodánál fizetett be valamilyen szervezett utazási szolgáltatásra.

Utazási iroda ajtaja a koronavírus-járvány idején Fotó: Koncz Márton - Origo

A kormányrendeletből kiderül - hivatkozva az egyébként szokásos szabályokra -, hogy ha a szervező mondja fel az utazási szerződést a koronavírus-járvány miatt, illetve ha az utazónak ugyanezen okból hiúsul meg az utazása, akkor az utazást szervező irodának jogában áll a befizetett előleg vagy teljes utazási díj visszatérítése helyett utalványt (vouchert) kibocsátania.

Ez a rendelkezés 2020. augusztus 31-ig érvényes.

A rendelet a következőket írja elő az utazónak és az utazási irodáknak a koronavírus-járvány miatti felmondások esetére:

  • Az utazásszervezőnek az utazási csomag ellenértékeként befizetett előleg vagy teljes díj összegével megegyező értékben kell az utalványt kibocsátania.
  • Ha az utazásszervező utalványt bocsát ki, az utazó 15 napon belül nyilatkozhat az utalvány elfogadásáról.
  • Ha az utazó a felajánlott utalványt nem fogadja el, vagy nem nyilatkozik ezen a határidőn belül, a részére a befizetett előleget, illetve díjat az egyébként szokásos módon (a normál rendelet szerint) vissza kell utalni.
  • Az utazót vagyoni vagy egyéb hátrány nem érheti az utalvány kiállításából adódóan és annak felhasználása során.
  • Ha az utazó az utalványt 2021. augusztus 31-ig nem használja fel, az utazásszervező köteles részére az utalványon feltüntetett értéknek megfelelő összeget legkésőbb 14 napon belül megtéríteni.
  • Az utazó és az utazásszervező megállapodhatnak az utalvány érvényességi idejének meghosszabbításában. Ebben az esetben az utazásszervező új utalványt állít ki.
  • A rendelkezés értelmében, az így kiállított utalvány közeli hozzátartozóra átruházható.

A rendelet emellett további előírásokat tartalmaz az utalvány kötelező elemeire, valamint előírja a kereskedelmi törvény vonatkozó rendelkezésének értelmében, hogy a vagyoni biztosítéknak fedezetet kell nyújtania e rendelet alapján kiadott utalványok értékének megtérítésére az utazásszervezői tevékenységet végző fizetésképtelensége esetében.