A kínai központi bank nyilvánosságra hozta a digitális pénz kibocsátására vonatkozó terveit. A cél az volna, hogy a rendszer már gördülékenyen működjön a 2022-es téli olimpiára. Emellett az is segíti Peking célkitűzését, hogy a járvány felgyorsította az eltávolodást a fizikai készpénztől.

A kínai jegybank (People's Bank of China) gőzerővel készül a hivatalos digitális fizetőeszköz kibocsátására, és a terv az, hogy a rendszer már teljesen működőképes legyen a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok idejére – írja az RT.com.

Korlátok között, de négy kínai tartományban már ma is folyik a digitális jüan tesztelése – jelentette be Yi Gang, a kínai központi bank kormányzója.

Noha a vezetés nem hozta nyilvánosságra a bevezetés pontos ütemtervét, a Nikkei Asia Review-nak egy forrás úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a kormány elégedett lesz az idei tesztekkel, akkor jövőre már megtörténhet a digitális jüan hivatalos kibocsátása. Ellenkező esetben viszont jövőre még folytatódhat a tesztüzem.

A virtuális kínai valuta technikai működéséről annyit tudni, hogy a tulajdonos okostelefon-számához kapcsolódna, a tranzakciókat pedig egy applikáción keresztül lehet majd végrehajtani. A felhasználók úgy tudnak majd a telefonjaik segítségével pénzt utalni egyik számláról a másikra, mintha csak készpénzt adnának át egymásnak.

Kína egyre gyorsabban közeledik a készpénzmentes világ feléForrás: AFP/Imaginechina/Meng Zhongde

Ami itt különösen fontos, hogy a digitális jüan hivatalos fizetőeszközként lesz készpénz-helyettesítő, vagyis úgy lehet majd fizetni a segítségével, hogy ehhez nem lesz szükség banki közvetítő félre. Következésképpen valóban sokkal jobban hasonlít majd a készpénzes fizetésre, mint a hagyományos banki átutalásra.

Biztonsági szempontból izgalmas, hogy a tranzakciók mérete összefügg majd az azonosítási mechanizmussal. A telefonszám használatával csak egy korlátozott méretű, kisebb tranzakciót lehet majd végrehajtani. A limit megemeléséhez olyan további azonosításó eszközökre lesz majd szükség, mint a fotó vagy a bankkártya adatok. A tranzakciók azonban visszakövethetők, amivel monitorozni lehet a gyanús pénzmozgásokat is.

A folyamatot emellett jelentősen felgyorsíthatja az is, hogy a koronavírus-járvány miatt megnőtt a készpénzmentes fizetési módok népszerűsége. Ennek következtében tehát a kínai vezetés nagyobb hátszéllel fejlesztheti majd a saját digitális fizetőeszközét.