Milliárdos megtakarítást eredményez az energiahatékonyság

energiahatékonyság, energia
Vágólapra másolva!
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energiahatékonysági tevékenysége túlmutat a hatósági feladatok ellátásán – mondta el Scherer Zsolt, a hivatal sajtófőnöke a Magyar Hírlapnak.
Vágólapra másolva!

A hivatal az európai uniós irányelvnek való megfelelés érdekében megvalósítási javaslatokkal, jogszabálytervezetekkel segíti az illetékes minisztérium munkáját, jelentős szerepet vállalva a jogszabályok végrehajtásában. Továbbá felügyeli és támogatja számos szakpolitikai intézkedés megvalósulását a gyakorlatban, ennek megfelelően rendszeresen szervez fórumokat, tart képzéseket, biztosítja, hogy meghatározott képesítéssel rendelkező szakemberek végezhessenek energiahatékonysággal kapcsolatos feladatokat.

Illusztráció Forrás: Hárfás Zsolt

Scherer Zsolt elmondta, hogy a MEKH kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók tájékoztatását, a tudatos és takarékos energiafelhasználás népszerűsítését, ennek jegyében egy külön tájékoztató honlapot hoztak létre.

Az energiahatékonyságról szóló törvény a nagyvállalatok számára négyévente energetikai auditálási kötelezettséget írt elő – ennek az ellenőrzését végzi a hivatal. Ráadásul a begyűjtött, több mint ötezer gazdálkodó szervezet adatai alapján felmérhető a jelentős energiafogyasztású vállalkozások energiafogyasztása és energiahatékonysági potenciálja az ipari folyamatok, az épületek és a szállítás területén.

A nagyvállalatok éves regisztrációs kötelezettségének teljesítése érdekében

2019-ben csaknem kétezer felszólítást küldött ki a hivatal,

a társaságok mintegy háromnegyede pedig eleget tett törvényi kötelezettségének.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A szakreferensek visszajelzései alapján számos esetben csak korlátozottan állnak rendelkezésre

a szakreferensi feladat ellátásához nélkülözhetetlen, a fő energiafogyasztó rendszerek és egyedi berendezések jellemző villamosenergia-felhasználási adatai – jegyezte meg Scherer Zsolt.

A hiányosság megszüntetése érdekében a MEKH kidolgozta az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló rendeletet.

Az almérők felszerelése jelentős motivációs erő lehet a felhasználás csökkentése, racionalizálása érdekében. A hivatal a rendelet alkalmazása kapcsán segédletet is közzétett.

Ugyancsak a MEKH hatósági feladata az energetikai auditorok és auditáló szervezetek, szakreferensek és szakreferens szervezetek névjegyzékeinek vezetése. A tavalyi év utolsó napján 163 energetikai auditor és hetven energetikai auditáló szervezet, illetve 246 energetikai szakreferens és 117 energetikai szakreferens szervezet szerepelt a hivatal nyilvántartásában.

A szakemberek közreműködésével 2017-ben csaknem 30 milliárd, 2018-ban több mint 33 milliárd forint értékű energiamegtakarítást értek el a cégek.