Eddig kihasználatlan lehetőségekre hívja fel a vállalkozások figyelmét új videójával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az egykor szabadalmakért felelős hivatalban ma már nem csak a találmányokat, de az új applikációkat, designt, logókat, vagy akár filmeket, zeneszámokat is le lehet védeni. A közösségi médiában megjelent trendi, fiatalos videóval az SZTNH arra szeretne rávilágítani, hogy a kis- és középvállalkozások, startupok, vagy akár egyetemisták is bevételre tehetnek szert, ha levédetik újdonságaikat.

Míg a nagyvállalatok és a fejlett országok KKV-i számára alapvetés, hogy minden előállított szellemi tulajdonukat levédetik, nálunk akár milliókat veszítenek a vállalkozások azzal, hogy nem használják ki ezt a lehetőséget. Pályázati pénztől, jogdíjtól, vagy akár adókedvezménytől esnek el. A koronavírus miatti gazdasági visszaesés után pedig nagyon komoly lehetőséget jelenthet a vállalkozásoknak, ha a cégeket különböző oltalmakkal erősítik meg.

– mondta el az Origónak Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Hozzátette: ez a videó annak a lehetőségét villantja fel, hogy milyen sok terület van, ahol a vállalkozások – vagy akár egyetemi kutatócsoportok – levédethetik innovációjukat.

A videó alaptörténetét egy mindenki által ismert magyar találmány, a szóda adja. Az SZTNH a videóval a nem csak a szabadalmaztatás fontosságára hívja fel a figyelmet, de a 220 évvel ezelőtt született természettudós és feltaláló Jedlik Ányos előtt is tisztelegnek. A hivatal újabb oktatóvideókkal is készül, mert úgy gondolják, ma legalább annyi ötletes találmány van, mint a golyóstoll, a dinamó, a hologram, a C-vitamin, a telefonközpont, a biztonsági gyufa, vagy a szóda idejében.

A teljes videót itt nézheti meg: