Így lép fel a NAV a munkáltatói csalások ellen

2020.05.29. 08:35

Január eleje óta kétezer munkavállaló kapott figyelemfelhívó levelet az adóhivataltól, a dolgozókat arról értesítette a hatóság, hogy munkaadójuk egyáltalán nem vagy nem helytállóan jelentette be őket. A hatóságnál egyébként idén is kiemelt feladatot jelent a feketefoglalkoztatás visszaszorítása.

Az új, alkalmazottvédő szolgáltatás jelentősége igen nagy, hiszen a vállalkozások csalása ugyanis adott esetben igen sokba kerülhet a dolgozóknak - mutatja be a Magyar Nemzet.

Nem ritka jelenség, hogy az alkalmazott úgy tudja, legálisan foglalkoztatják, a munkaadó azonban egyáltalán nem, vagy nem helytállón jelenti be az érintettet. Az ilyen helyzetekről ránthatja le a leplet az az új szolgáltatás, amelyet az év elején indított el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A megoldást – melynek egy törvénymódosítás teremtette meg az alapját – a hatóság szóvivője mutatta be a lapnak.

"Január eleje óta levelet kapnak a NAV-tól a munkavállalók, ha munkaadójuk valamilyen foglalkoztatási mulasztást, szabálytalanságot követett el" – mondta Kis Péter András. 

Fontos részlet, hogy a hatóság azokat a dolgozókat értesíti, akiket közvetlenül érint a munkaadó törvénysértése. 

Adóhivatali levelet így például akkor kézbesítenek az alkalmazottnak, ha a munkáltató egyáltalán nem jelentette be, vagy ha a fizetéséről és a tőle levont adóról a vállalkozás helytelen információt közölt, de akár akkor is, ha a munkaadótól nem érkezett bevallás az érintett dolgozó után.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

"Lényeges pont ezek mellett, hogy az alkalmazottak a végérvényesen megállapított munkáltatói szabályszegésekről kapnak tájékoztatást" - folytatta a szóvivő, megjegyezve, hogy május közepéig kétezer ilyen levelet küldött ki az adóhivatal. 

Az új szolgáltatás érdemben javíthatja a munkavállalók helyzetét"  – mondta Kis Péter András a megoldás jelentőségéről.

Az alkalmazottak rövid úton tudomást szereznek arról, ha foglalkoztatásuk nem szabályszerű, ami elsősorban azért lényeges, mert kérdésessé válhat a társadalombiztosítási ellátása mindazoknak, akiket munkaadójuk nem jelent be megfelelően.

"Ezután az érintettek kellő információhoz jutnak, így nyomban és felelősen dönthetnek arról, hogy a továbbiakban is az adott vállalkozásnál szeretnének-e dolgozni. A NAV új szolgáltatásától tehát egyszerre remélhető a munkavállalók adótudatosságának növekedése, s az, hogy kevesebb vállalkozás próbálkozik a feketefoglalkoztatással" – fogalmazott a szóvivő.

Az adóhivatal legfrissebb kimutatása szerint áprilisban több mint 5300 vállalkozás szerepelt azon a listán, amely azokat a gazdasági résztvevőket gyűjti össze, amelyek a közelmúltban nem jelentették be foglalkoztatottjaik munkaviszonyát. A lajstromból a NAV két év elteltével törli az érintetteket, de csak akkor, ha a szereplő újabb jogsértést nem követ el. Ez a kétéves időszak az ismételt szabálytalanság közzétételétől újraindul.