Átlépte az álomhatárt az amerikai kötvénypiac

dollár pénz usa dollar
Roll of one-hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank történelmi léptékű mentőcsomagja hatalmas lendületet adott a vállalati kötvénypiacnak. Akkorát, hogy a vállalati kötvénykibocsátások mérete átlépte az 1000 milliárd dolláros szintet, ami rekord gyorsaságnak számít.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vállalati kötvénykibocsátás felfutása márciusban kezdődött, amikor a cégeknek megugrott a likviditásigénye a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt. Ekkor számos cég kezdett jelentősebb kötvénykibocsátásba.

A valódi fordulat azonban március 23-án következett be, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve bejelentette, hogy elkezd vállalati kötvényeket is vásárolni.

A jegybank ugyanis biztosítani kívánta a kellő likviditást az amerikai cégek számára, ami hatalmas ösztönző volt az új kötvénykibocsátásoknak – írja a Business Insider.

Most pedig az amerikai vállalati kötvénypiac új rekordot döntött, ahogy a befektetésre ajánlott minősítésű (tehát relatíve biztonságosnak számító) kötvényeladások átlépték az 1000 milliárd dolláros szintet.

Arra még soha nem volt példa, hogy egy évben ilyen gyorsan elérjék a cégek ezt a határt.

Összevetésképpen, tavaly ilyenkor még csak 548 milliárd dollárnyi vállalati kötvényt adtak el, és egészen novemberig kellett várni, hogy a kötvénypiac elérje az 1000 milliárd dolláros határt.

Az amerikai jegybank hatalmas lendületet adott a vállalati kötvénypiacnak Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

A helyzet sajátossága, hogy bár a Fed bejelentése önmagában is több milliárd dollárnyi tőkebeáramlást eredményezett a vállalati kötvénypiacon, maga a jegybank eddig még egyetlen konkrét kötvényt sem vásárolt. Az intézmény május 12-én elkezdett vásárolni tőzsdén kereskedett vállalati kötvényalapokban, de Jerome Powell legutóbb még úgy nyilatkozott, az egyéni kötvények vásárlása „június előtt" kezdődhet meg.

Nem véletlen, hogy több elemző is úgy véli, a Fed lényegében mesterséges lendületet adott a kötvénypiacnak, de kevéssé törődött az esetleges kockázatokkal.

Az egyik ilyen kockázat, hogy a jegybank olyan, korábban is súlyosan eladósodott cégek adósságait pumpálja föl – akár saját vásárlással is –, melyek normális piaci körülmények között csődbe mennének. A másik problémát, hosszabb távon, az jelentheti, hogy a piac miként reagál majd arra, ha a jegybank elkezdi leépíteni a megvásárolt eszközöket. Ha ugyanis egy normalizálási folyamat komolyabb eladási hullámot indít be a piacon, akkor súlyos adósságproblémák alakulhatnak ki a cégek körében.