A munkahelyeket teremtő vállalatokat támogatja a kormány

VIGH László Győző; SZIJJÁRTÓ Péter; CSÖBÖR Katalin; NAGY László
Budapest, 2020. május 29. Takamura Hirosi, a GS Yuasa Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy László, a MET-NA Vasipari Gyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezetője, Péter Ágota, a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Kft. alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Csöbör Katalin és Vigh László, a Fidesz országgyűlési képviselője (b-j) a versenyképesség-növelő program támogató okiratainak átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 29-én. A rendezvényen újabb három cégvezető vehetett át támogatói okiratot. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A munkahelyeket megtartó és új munkahelyeket létrehozó vállalatoknak ad támogatást a kormány, mert az elmúlt tíz év azt bizonyította, hogy ez a gazdaságpolitikai modell jól működik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak átadásán.
Vágólapra másolva!

A miniszter hangsúlyozta: a világjárvánnyal szembeni sikeres egészségügyi védekezés után a gazdasági védekezés sikerre vitele a következő feladat, most a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtása a legfőbb prioritás.

A versenyképesség-növelő támogatási program csütörtökön lezárult, a végleges adatok szerint 806 pályázat érkezett, a jelentkező vállalatok 376 milliárd forintnyi beruházás végrehajtását vállalták, és ezzel mintegy 143 600 munkahelyet védenek meg

- közölte.
A kormány eredetileg 50 milliárd forintos kerettel indította a pályázatot, majd ezt az összeget megtriplázta, 150 milliárd forint áll rendelkezésre. A beérkezett támogatási igény 178,5 milliárd forint, a 150 milliárd forint feletti részre kérni fogják a kormány támogatását - jelezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképesség-növelő program támogató okiratainak átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban május 29-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Felidézte, hogy nem ez az első alkalom, amikor Magyarország és a magyar gazdaság ilyen típusú kihívásokkal szembesül.

- fogalmazott.
A miniszter hangsúlyozta, a kormány célja, hogy megvédje a veszélybe került összes munkahelyet és legalább annyi új munkahelyet hozzanak létre, amennyit a járvány, illetve az azt követő nehézségek elvesznek.
Munkahely csak beruházásból jön létre, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb segítséget és támogatást megkapják azok a vállalatok, amelyek fejlesztésre használják fel a mostani időszakot - mutatott rá.

Pénteken újabb három vállalatvezető vehetett át támogatói okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Takamura Hirosi, a GS Yuasa Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy László, a MET-NA Vasipari Gyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezetője, Péter Ágota, a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Kft. alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Csöbör Katalin és Vigh László, a Fidesz országgyűlési képviselője (b-j) a versenyképesség-növelő program támogató okiratainak átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban május 29-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Flextronics International Termelő és Szolgáltató Kft. beruházásának volumene 566 millió forint, amelyhez a magyar állam 282,4 millió forinttal járul hozzá. A több iparágban jelen lévő elektronikai gyártó az autóipari divíziójához kapcsolódó fejlesztésre fordítja a támogatást.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta:

Kiemelte az együttműködést a Flextronics, a város és a kormány között, ennek jó példájaként említette a vállalat által tervezett beruházást és az ahhoz adott kormányzati támogatást.
A GS Yuasa Magyarország Kft. több mint 635,6 millió forintos beruházásához mintegy 287,2 millió forint állami támogatást nyert el. A járműipari alkatrészeket gyártó cég miskolci gyárában hajt végre kapacitásnövelő beruházást. Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a járvány gazdasági hatásai miatt a legfontosabbá az vált, hogy a cégek meg tudják tartani munkavállalóikat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a GS Yuasa a jelenlegi nehéz helyzetben a fejlesztést választotta, ezzel munkahelyeket tart meg, ami a városnak és a régiónak különösen fontos.
A MET-NA Vasipari Gyártó és Forgalmazó Kft. 565,9 millió forintos beruházásához a magyar állam 282,9 millió forinttal járul hozzá. A Győr-Moson-Sopron megyei családi tulajdonú vállalkozás járműipari beszállító, alkatrészek megmunkálását segítő fejlesztést hajt végre.