Pünkösdre többet vásároltunk, mint húsvét előtt

2020.05.31. 17:18

Régen érezhette úgy magát a vásárló az áruházak környékén, mint ahogy május utolsó napjaiban, főként pénteken és szombaton kora estig, amikor az élelmiszer- és iparcikk értékesítésben újra az ünnepekkor jellemző lendület irányába mutatott a fogyasztás mérlege. A kereskedelmi szövetség friss, vasárnapi összegzése biztató alapot ad a bő egy hónapja megbicsaklott kiskereskedelmi forgalom további alakulásához: a költekezés megtorpanása után egyre veszít erejéből a járványhatás, és újra vásárlókkal töltődnek az üzletek. A Magyar Nemzet megtudta: a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint az áprilisi húsvétot megelőző napokban.

A zsúfolt élelmiszerüzletek alapján láthatóan felkészült a lakosság a pünkösdi hosszú hétvégére, amikor vasárnap és hétfőn egész nap zárva vannak a boltok, kivéve a rendeltetésük folytán ünnepnapon is működő egységeket, mint például az üzemanyag-töltőállomásokat, a reptereket vagy a pályaudvarok boltjait, az újságosokat, virágboltokat. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az elmúlt napok gyors összesítése szerint meghatározó volt az utolsó májusi hét, amikor újra kedvező irányba fordult a boltok forgalma, miután kiböjtölték a kora tavaszi roham polcritkítása után kényszerűen takaréklángra kapcsolt fogyasztás hiányait.


A korábban szokatlan járványügyi intézkedések folyamatos nyomást gyakoroltak a családok, idősebbek mindennapjaira, ezzel együtt a sikeres időszak alapján elmondhatjuk, hogy megérte igazodni a közösen vállalt, felelősségteljes korlátozások előírásaihoz

- nyilatkozta a napilapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Továbbra is megfontoltan, de korlátok nélkül, immár új fejezetet nyit a lakosság a fogyasztásban. Kedvező kép mutatkozik: a friss tapasztalatok már azt mutatják, hogy a trendforduló esélyével országosan sokkal több vásárló kereste fel az élelmiszer-kereskedőket, mint áprilistól mostanáig: a bátrabb költekezés, a darabszámra megugrott iparcikkeladás pünkösd után is lendületesebb keresletet hozhat. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: az erős csütörtöki eladásokat megugorva, a hosszú hétvége előtti pénteken érte el a csúcsot az élelmiszerértékesítés forgalma. A forgalom alakulását az is befolyásolhatta, hogy szombaton a legtöbben elutaztak a belföldi pihenőhelyekre, vidéki nyaralóba, illetve a 65 év felettieknek fenntartott délelőtti idősáv miatt sokan a korábban szombatonként esedékes bevásárlásokat is péntekre szervezték át.

A főtitkár felidézte: idén húsvétkor az előző évekhez képest jóval visszafogottabb volt még a tipikus ünnepi élelmiszerek értékesítése is, ami nem rázta meg a kereskedőket, mivel általánossá vált, hogy a kijárási korlátozások betartása az elsődleges. Emiatt a vásárlók csak a legszükségesebb esetekben keresték fel a boltokat, mivel a kezdetben felhalmozott otthoni élelmiszerkészletek sem fogytak ki. A költekezés egészen május első feléig általánosan csökkent.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkáraForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Miután vidéken enyhültek a korlátozások, ugyan eleinte lassan tértek vissza a vásárlók, már van alapja a bizakodásnak – mondta Vámos György.

Kiemelte: a héten fordulat állt be, mert magasabb fokozatra kapcsoltak az élelmiszerkereskedelem, és az egyes iparcikkek eladásai és összességében a húsvétot követő fogyasztói hangulat is számottevően javult, ami az áruházakon kívül a szálláshelyeken is ezekben a napokban jelentkezik először. Szerinte ugyan a kedvező irány még nem általános, az ünnepek idején egyébként is jellemző élénkülés is jelen volt az elmúlt napokban, különösen csütörtöktől. A lakosság költekezése erősebb lett, és kedvező, hogy a húsvéti forgalomhoz képest a mostani pünkösd előtti értékesítés már sokkal élénkebbre sikerült a boltokban.