A kormány számára a családok a fogyasztóvédelem központjában állnak, a biztonságukhoz az is hozzátartozik, hogy az üzletekben és a webáruházakban is csak biztonságos termékekkel találkozzanak, ezért továbbra is szigorúan ellenőrzi a forgalomba kerülő termékeket – közölte Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A gyereknap kapcsán Keszthelyi Nikoletta arról beszélt, hogy majdnem 70 játéküzlet és webáruház kínálatát vizsgálták meg a fogyasztóvédők és a szaktárca IT laboratóriuma - írja a Magyar Nemzet. A kifogásolt árucikkek körében  tipikus hibaként jelent meg az aktuális kereskedelmi forgalomban lévő játékoknál, hogy sok esetben hiányoznak a termékről a figyelmeztető és biztonsági feliratok, némely játékon viszont megtalálható ez a címke, ám az sokszor csak idegen nyelven olvasható. 

Fogyasztóvédelmi kifogások miatt a gyerekeket érintő termékkörben ezenkívül jellemző volt hogy több alkalommal kellett etetőszékeket és utazóágyakat visszahívni a forgalomból. A játékok minősége évről évre javul, habár tavaly majdnem minden második játékot még mindig kifogásolhatónak tartottak az ellenőrök, főképp fulladásveszély és káros vegyi anyagok miatt. Súlyosabb esetekben a vásárlóktól is vissza kellett hívni termékeket  – idézte fel Keszthelyi Nikoletta.

IllusztrációForrás: --

Mint mondta, a hatékonyságot növeli, hogy a minisztérium a vámhatósággal is együttműködik, így már a határon is megvizsgálhattak csaknem 170 ezer játékot. Túlnyomó részüket meg is kellett semmisíteni, amivel a hatóságok ezzel nem csupán a belföldi vásárlókat óvták meg, hanem más országok fogyasztóit is, hiszen a termékek így nem juthattak tovább az EU-tagok közös piacára. Az idei ellenőrzések kapcsán megemlítette, hogy új termékeket is bevontak a vizsgálatokba, az eddigi 40 mintavétel vegyipari vagy mechanikai vizsgálatán 9 termék bukott meg, amelyek már nem kerülhetnek a vásárlókhoz. 

Egész Európában rengeteg hamisított játék kerül forgalomba. Ezek nem csupán a gazdaságnak okoznak kárt, hanem a fogyasztóknak is, mivel jelentős részük gyenge minőségű  – tette hozzá Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese. Kiemelte, hogy az eredetiséget ezért mind a vásárlóknak, mind a forgalmazóknak ellenőrizniük kell a csomagolás, a védjegyek és más jelzések alapján. Úgy vélte, a magyar gyártók, a belföldi játékmanufaktúrák termékei biztonságosak, így elsősorban ezeket ajánlják a családok figyelmébe.