Az online kaszinóknak az újrainduló bajnokságokkal kell felvenniük a versenyt

Soccer Players in Action Striker Black Background Real People Soccer Player Unrecognizable Person Soccer Ball Football - Ball Soccer Field Young Men Men Kick Off Sports Clothing Soccer Shoe Dribbling Taking A Shot - Sport Playing Running Kicking Defending
Two soccer players challenging for the ball, low angle view.
Vágólapra másolva!
Lassan minden országban véget ér a globális járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás és szociális távolságtartás, amelynek köszönhetően az élet számos területén megtörténhet a várva várt újraindulás. Ez ugyanúgy igaz az iparra, mint akár a kultúrára vagy a sportéletre, azok minden velejárójával együtt. Így a sportmérkőzésekkel kéz a kézben járó tippjátékok szerelmeseinek sem lehet okuk panaszra, de az érdekes lesz, hogy az online kaszinókból hányan térnek vissza erre a terepre.
Vágólapra másolva!

A járvány európai terjedésének zenitjén jelentősen megváltozott a lelkes ikszelők preferenciája a sportesemények tekintetében, így történhetett, hogy voltak olyan fehérorosz futballmeccsek, melyek nézettsége maga mögé utasította az azt megelőző El Clásico találkozóét, de a türkmén és a tádzsik bajnokságnak is kijutott a figyelemből, köszönhetően annak, hogy ezen országok nem tartották szükségesnek a sportélet lekapcsolását a járvány alatt. Egy április végi közlemény szerint a hazai tippelők között a vírushelyzet idején a legnépszerűbb sportág viszont nem a futball, és még csak nem is a jégkorong vagy a kosárlabda volt – noha azokat is követték szép számmal –, hanem meglepő módon az asztalitenisz. A sorra újrainduló bajnokságoknak köszönhetően ismét szelvénnyel a kézben lehet végigizgulni a focimeccseket, ami alapjáraton a megszokott volt.

Sokan az online kaszinók felé fordultak a sport nélküli hetekben

Az elmúlt hetek bezártsága alatt jelentősen megugrott azoknak a száma, akik szabad perceiket – akár kicsit szusszanva a home office-ban végzett munka közben – kaszinó online felületén ütik el, bízva a szerencséjükben vagy éppen valami komoly fogadási stratégiát alkalmazva. Márciusban a Verizon Communications készített egy felmérést, melyből kiderült, hogy néhány hét alatt háromnegyedével nőtt távszerencsejátékok népszerűsége. Ez természetesen nem kizárólag a kényszerűségből otthon töltött tetemes mennyiségű szabadidőnek köszönhető, nagy szerepe van ebben az okostelefonoknak és a táblagépeknek, illetve az azokon elérhető egyre gyorsabb internetkapcsolatnak is. A mobil hozzáférést pedig különösen vonzóvá teszik a kaszinók által a felhasználók részére létrehozott applikációk, melyek használata révén könnyedén kikerülhetők a böngészőben az optimalizálatlanság miatt esetlegesen fellépő hibák.

Forrás: Getty Images/vm/Vm

Valódi krupiék keverik a lapokat

A hirtelen megugrott online kereslet következtében bizonyos operátorok exkluzív szolgáltatásokat vezettek be. Ilyen például az élő kaszinózás, ahol a játékosoknak olyan érzésük lehet, mintha valóban ott ülnének az asztalnál, szemben az osztóval. Ezekben a speciális szobákban valódi, dekoratív krupiék keverik a lapokat, és a tétek is magasabbak az átlagosnál.

Mindemellett a távszerencsejáték növekvő népszerűsége szempontjából nem elhanyagolható a magyar kormányt korábban jellemző szigor enyhülése sem. Ugyanis bizonyos, 2010 után megalkotott jogszabályok miatt tulajdonképpen lehetetlenné vált más EU-tagországban bejegyzett cégek számára az interneten keresztül történő szerencsejáték-szervezés Magyarországon. Ezek a jogszabályok ugyanakkor ellentétesek olyan uniós irányelvekkel, mint például az online szolgáltatások szabad áramlásának elve az EU-n belül, valamint hátrányos helyzetbe hozza a külföldi szolgáltatókat a hazaiakkal szemben. Ennek következtében az unió kötelezettségszegési eljárást is indított több tagállam, köztük hazánk ellen, ugyanakkor a magyar kormány hivatalos álláspontja továbbra sem változott az ügyben. Ugyanakkor az elmúlt egy-két évben több európai operátor oldala vált ismét elérhetővé itthon, így lehet rá regisztrálni hazai IP-címmel, az ember számlát is nyithat és természetesen játszhat is, és ami talán még fontosabb, a nyeremények kifizetése is problémamentes. A nyereményekről fontos azonban megjegyezni, hogy a hazai törvények értelmében ezek adókötelesek.

Könnyen megbizonyosodhatunk róla, hogy biztonságos-e a szolgáltató

S hogy megbízhatók-e ezek a digitális játéktermek? Amiben felhasználóként mindenekelőtt meg kell bizonyosodni, hogy a kiszemelt operátor rendelkezik-e legalább egy, valamilyen hivatalos szerv által kibocsátott működési engedéllyel – ezek általában a weboldal alján fellelhetők, akárcsak a kaszinó működését ellenőrző független felügyelő szervek logói is. Emellett pedig a Google értékelő felülete lehet segítségünkre, ugyanis a látogatók véleményei mellett a keresőmotor arról is tájékoztatást ad, ha az adott internetes kaszinó követett már el csalást vagy más szabálytalanságot. Így könnyedén ellenőrizhető egy mezei játékos számára, hogy egy operátor mennyire megbízható, és a szerencséjében bízva érdemes-e ott megpróbálnia megfialtatni forintjait.