A koronavírus-járvány hatására élénkült az online kereskedelem Európában, sok új vásárló jelent meg a karantén időszaka alatt az online kereskedelemi piacon. Ezzel egyidejűleg megjelentek azok a rosszindulatú csalók is, akik a gyanútlan vásárlók pénzére, adataira vadásznak – összegzi a Portfolio.hu.

A koronavírus-járvány következtében az online kereskedelem új lendületet vett és megnőtt a kereslet az élelmiszerek, tisztítószerek vagy gyógyszerek iránt, továbbá a digitális oktatás és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök iránt is.

IllusztrációForrás: ONLY FRANCE/PHILIPPE ROYER/ ONLYFRANCE.FR/Philippe Royer

A GKI Digital felmérése szerint a járvány eredményeképp március közepe és április vége közötti másfél hónap során – csupán a termékrendelések tekintetében – több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon.

A koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan megjelentek azok a rosszindulatú szereplők is a világon, akik pénzt, adatokat vagy épp jelszavakat próbálnak kicsikarni a jóhiszemű vásárlóktól.

Sok csaló már létező honlapokat másol le, az eredeti weboldalhoz hasonló színnel, dizájnnal, névvel, valamint logóval.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Sok olyan új vásárló jelent meg az online piacon, akinek nincs tapasztalata, ezért fokozottan ki van téve a nemzetközi csaló webáruházaknak. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni, ha nem szeretnénk pórul járni.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes észben tartani ezeket a szabályokat:

  • Ha egy ajánlat túl jó, vagy feltűnően nagy árengedményt kínál, az mindenképp gyanúra adhat okot.
  • Érdemes ellenőrizni a weboldal biztonságosságát: URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés.
  • Hasznos lehet az oldal értékelésének vizsgálata a közösségi médiában, például a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
  • A Fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús az a webáruház, ahol a fizetési feltételek között kizárólag előre fizetési lehetőség biztosított. Valamint a vásárlás előtt érdemes elolvasni az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
  • Nagy értékű megrendelést csak olyan weboldalon érdemes bonyolítani, ahol már korábban sikeres vásárlás történt.
  • Érdemes meggyőződni róla, hogy azon a weboldalon történik a vásárlás, ahova eredetileg kattintottunk. Ha az URL eltér a webáruház nevétől, az gyanúra adhat okot.