A járvány után visszatérnek munkahelyeikre a dolgozók

álláskeresés, önéletrajz
Woman working in home office
Vágólapra másolva!
A munkáltatóknak érdemes körültekintően visszahívnia az irodákba, üzemekbe a kollégákat, mivel a járvány nyomán megváltozott körülményekhez védőfelszerelést is biztosítani kell. Továbbá ügyelnie kell arra is, hogy a járvány okozta veszélyhelyzet megszűnése utáni 31. naptól csak munkaszerződés módosításával van lehetőség a home office fenntartására – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A járványhelyzet enyhülésével megkezdődött a visszarendeződés a munkahelyeken, ugyanakkor a korlátozó intézkedések hosszú távú, globálisan is jellemző hatását érdemes minden munkaadónak figyelembe vennie – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország. A társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása mellett egyéb intézkedéseket is érdemes meghozni, habár kötelezettsége nincs sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Eric Audras

A dolgozónak joga van ahhoz, hogy a munkáltatótól védőeszközöket kérjen a munkavégzéshez: maszkot, fertőtlenítőt vagy kesztyűt.

A munkaadó akár másnaptól elrendelheti a munkavégzés helyének módosítását – vagyis a dolgozók visszarendelését a távoli munkavégzésből –, a munkaidő változtatását, ugyanakkor javasolt napokkal korábban tájékoztatni az alkalmazottakat a változásokról. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a járvány előtti időkhöz képest a munkavállaló óvatosabb, és szempont lehet egy felmondásnál akár az is,

hogyan áll a megváltozott körülményekhez a munkaadó.

Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók elkötelezetté vált abban – amennyiben a feladatok megengedik, és a munkavállaló otthoni munkakörnyezete erre alkalmas – általánosabbá váljon az otthoni munkavégzés.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund/Jacob Ammentorp Lund

Ajánlott a munkaszerződések felülvizsgálata a home office fenntarthatósága érdekében, mivel a veszélyhelyzet megszűnése utáni

31. naptól csak munkaszerződés módosítással van lehetőség az otthoni munkavégzés fenntartására.

Előírható minden munkavállalónak, hogy amennyiben a fertőzés tüneteit észleli magán, akkor nem mehet be a dolgozni, legyen a helyszín iroda vagy telephely. Emellett azonnal köteles értesíteni közvetlen felettesét. A visszarendeződés után is irányadó az a szabály, hogy az alkalmazott nem tagadhatja meg a munkahelyre járást amiatt, hogy fél a fertőzéstől.

A visszaállás során sok kérdést vet fel a munkavállalók egészségének vizsgálata, a tesztelés rendje.

A veszélyhelyzet alatt hozott szabályok lehetővé teszik, hogy a munkáltató a munkavállalók létszámához, az alkalmazott technológiához, illetve a munkakörülményekhez igazodóan ellenőrizhesse a dolgozók egészségi állapotát – ez ugyanakkor nem jelenthet korlátlan és aránytalan intézkedéseket.