Alaposan megváltozik a számlázás júliustól, a NAV új szolgáltatást ad hozzá

2020.06.02. 16:22

300 ezer felhasználó szolgáltatott már online számlaadatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), közülük 25 ezren a NAV online számlázóját használják. Ehhez kapcsolódik egy újdonság, mely mobiltelefononon is lehetővé teszi a számlázást, mely olyan új értékesítések során is segíthet, ahol nem alkalmaznak pénztárgépet és az értékesítés nem egy irodai környezetben történik.

Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV szakfőigazgatója a Növekedés.hu-nak elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a NAV Online Számla rendszerébe már több mint 416 ezer ügyfél regisztrált és ezek háromnegyede, azaz mintegy 300 ezer felhasználó szolgáltatott számlaadatot. Az áfafizetésre kötelezett kör 510 ezer adóalanyból áll, vagyis ezek mintegy 60 százaléka szolgáltatott már adatot.

Amiben nem lesz változás júliustól sem, az a kézi, papíros számla kiállítás, illetve a számlanyomtatás számlázó programmal, ezek a lehetőségek tehát továbbra is megmaradnak. Vagyis a hamarosan beálló online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a számla kiállításának módjától független, de ezek használatával is kötelezővé válik az adatszolgáltatás immár minden egyes számláról, annak áfa tartalmától függetlenül.

Az új szabály szerint 2020. július 1-től online kell adatot szolgáltatni a NAV felé immáron a számláról, annak áfatartalmától függetlenül, amennyiben azt egy adóalany egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére, az áfatörvény szabályai szerint belföldön teljesített ügyletéről bocsátja ki.

Az adatszolgáltatást a számlázó programoknak kell automatikusan teljesíteniük, míg a kézi számlákról az adatokat manuálisan kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerének felületén. Ehhez mindkét esetben előzetesen regisztrálni kell a NAV Online Számla rendszerébe.

Az adóhivatal már kétéves tapasztalattal rendelkezik az online számla kapcsán, hiszen a 100 ezer forintos áfát elérő számlákról eddig is kellett online adatszolgáltatást teljesíteni. A NAV több lehetőséget is létrehozott ennek támogatására, így egyrészt az Online Számla internetes oldalán tájékoztatnak folyamatosan, de emellett tesztrendszert is üzemeltetnek, segédprogram alkalmazást is készítettek, példa XML-eket dolgoztak ki, egyeztető fórumokat szerveztek, technikai Help-Desk szolgáltatást tartanak fenn és a GitHubon is fogadják a kérdéseket, illetve közzéteszik a fejlesztési információkat.

2020. július 1-jétől, a kötelező adatszolgáltatáshoz kapcsolódó értékhatár megszűnésével nemcsak bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre, hanem sok olyan adózónak kell adatot szolgáltatni, akinél vállalati méretéből adódóan nem jellemző az üzleti folyamatok és a számlázás informatikai támogatása.

A szakfőigazgató szerint a NAV minden lehetséges eszközzel, tudásával segíti az adózókat új szabályozáshoz való alkalmazkodásban.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett szabályozásban adminisztrációs szempontból nehezebb a dolguk azoknak az adóalanyoknak, akik kézi számlát használnak, hiszen kétszer kell manuálisan rögzíteniük: először a számla kiállításakor, másodszor pedig az adatszolgáltatáskor, ami az adatok bevitelét jelenti az Online Számla rendszer felületén. Ezért azoknak, akik eddig kézi számlát használtak, célszerű lehet áttérniük számlázó program alkalmazására, aminek az online számlaadat-szolgáltatást automatikusan teljesíti majd. Ezek az adóalanyok választhatják a NAV ingyenes Online Számlázó programját is, mely az Online számla rendszerben történő regisztrációt követően, a rendszerből közvetlenül érhető el. Ez a program automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást, így a felhasználót a számla kiállítását követően plusz adminisztráció – a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségből fakadóan – nem terheli.

A programhoz olyan kényelmi funkciók társulnak, mint a partner- és terméklista rögzíthetőség, sablonok illetve félbehagyott piszkozatok mentésének lehetősége, számlakibocsátói oldalon az elektronikus számlák automatikus megőrzése és archiválása a megőrzési kötelezettség időtartama alatt, igény szerint a kiállított számlák adatainak Excel fájlba exportálása vagy például a díjbekérő kiállításának lehetősége.

A NAV új, ingyenes, már letölthető applikációjával egy mobiltelefonnal is állíthatunk ki számlátForrás: Shutterstock

A felhasználók azonban már nem kell, hogy ennek igénybe vételéhez számítógéppel, vagy laptoppal rendelkezzenek, elég lehet hozzá egy okostelefon is. A legújabb, és az Online Számlázó program 2018. júliusi rendelkezésre bocsátása óta egyben a legjelentősebb Online Számlázó programhoz kapcsolódó fejlesztés ugyanis az iOS és Android operációs rendszereken egyaránt működő Online Számlázó mobilapplikáció, mely már le is tölthető.

Az ingyenes applikáció az Online Számlázó program számlázásra készült mobil változata, kiegészítve az Online Számla rendszer néhány funkciójával. Az applikáció a webes működéssel megegyezően automatikusan teljesíti a kiállított számlákhoz kapcsolódó kötelező online számlaadat-szolgáltatást, miközben funkcionalitásában majdnem lefedi az Online Számlázó program webes felületen használható és elérhető funkcióit. Az appon keresztül a felhasználónak lehetősége van többek között számla, előlegszámla kiállítására, valamint a már kiállított számla módosítására, érvénytelenítésére is.

A mobilapplikáción keresztül az Online Számla rendszer bizonyos funkciói is elérhetők, mint például a kimenő és bejövő számlák lekérdezhetősége, a NAV-hoz beküldött adatszolgáltatások állapotának ellenőrizhetősége. Elvégezhető az applikáción keresztül a számlák technikai érvénytelenítése is, ha az szükséges, illetve megtekinthetők a használati statisztikák is.

A mobilalkalmazással olyan számla is kiállítható, amiről nem kell adatot szolgáltatni, ilyen például a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről, termékexportról vagy nem adóalany részére címzett számla is. Az alapvető számlázási programfunkciók révén a mobilalkalmazást adófizetésre főszabály szerint nem kötelezett, például alanyi adómentes adóalany, vagy tevékenysége közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel, úgynevezett „tárgyi" adómentes ügyletet teljesítő adóalany is tudja bizonylatolásra használni.

A számla megjelenési formáját tekintve az alkalmazással papíralapú és elektronikus számla is kiállítható.

Az alkalmazás lehetőséget biztosít a felhasználónak arra, hogy saját számlázási adatairól (az adóalany neve, székhelye, magyar adószáma, más tagállami adószáma, vevői típusa, bankszámlaszáma stb.) úgynevezett elektronikus névjegyet generáljon. Az app ez esetben a saját számlázási adatokat összegzetten tartalmazó QR kódot hoz létre, amit a felhasználó akár egy fénykép formájában tárolhat a saját mobiltelefonján.

A mobiltelefonnal történő számlakiállítás lehetősége egyszerűsíti a helyhez kötött szolgáltatást több helyszínen végző, a szolgáltatás jellegéből adódóan folyamatosan úton, mozgásban lévő vállalkozók számlakibocsátását és számlakezelését. A mobilalkalmazás segítségével a NAV-hoz beküldött adatszolgáltatások állapota, valamint a kimenő és bejövő számlák lekérdezése bárhol, bármikor, a mobiltelefonról pár gombnyomással megtekinthető és elérhető. Az applikációval elsősorban az online adatszolgáltatással kapcsolatban folyamatos és naprakész információkra igényt tartó cégvezetőket, illetve a fiatal, jellemzően a mobilkészüléken ügyet intéző vállalkozókat akarták megszólítani.

Forrás: Növekedés.hu