Ennyit lehet keresni idén a diákmunkával

diákmunka, szövetkezet, állás, munka, nyári munka, MindDiák
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány után a gazdaság újranyitásával most ismét egyre több a kereseti lehetőség. A fesztiválok elmaradása miatt a tipikus nyári munkák egy része nem elérhető, de a vendéglátás, a turizmus már keresi a tanulókat a nyári szezonra. A minimálbér emelése itt is nagyobb órabéreket hozott.
Vágólapra másolva!

A minimálbér óradíja idén bruttó 926 forintra nőtt a tavalyi 857 forintról, ennél ők sem kaphatnak kevesebbet. A garantált bérminimum, azaz a szakképzettséghez kötött munkáé pedig bruttó 1211 forint lett a tavalyi 1121 forint után. Ez bruttó 7410, illetve 9690 forintos napibért jelent.

Hol, mennyit fizetnek?

Az biztos, hogy a diákokat tömegesen foglalkoztató nyári fesztiváloknak lőttek, de a vendéglátásban és a turizmusban már keresik a fiatalokat a munkára.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A diákszövetkezetek állásajánlatait böngészve az Énpénzem.hu portál azt találta, hogy Balatonon kempingben bruttó 1000 forintot fizetnek óránként recepciós állásra, büfében, pultosként, fagyisként végzettre pedig 1200 forintot. Kisközértben a garantált bérminimum órabérét, bruttó 1211 forintot is megadnak, gyorsétteremben pedig sokszor magasabb kezdő órabért is hirdetnek - 1150,1200, 1300 forintot -, amit a pótlékok még jelentősen feljebb tornázhatnak. Egy másik gyorsétteremláncnál a bruttó kezdő órabér 960 és 1050 forint között alakul.

Az sem mindegy, hogy valaki az ország melyik részén vállalna állást.

Míg raktárosnak óránként bruttó 926 forintot fizetnek Szegeden, ugyanez a munka Fóton már bruttó 1000 forintot, Budapesten pedig 1200 forintot ér.

Az egyik barkácsáruház pénztárosi munkára bruttó 1458 forint fizet óránként, viszont délutánonként már 1895, vasárnap 2916, vasárnap délután pedig 3353 forintot.

Telefonos ügyfélszolgálatosnak bruttó 1140-1400 forintot ad az egyik nagy mobilszolgáltató, egy futár pedig óránként 1500-2000 forintot kereshet. Projektasszisztens bruttó 1440 forintot kereshet óránként, de babyszitternek nettó 1500 forintot is ajánlanak, és vendéglátásban pultosnak is kínálnak nettó 1500 forintot. Az IT-s munkákkal óránként bruttó 1800–2000 forintot vagy még többet lehet keresni.

Így kell adózni a diákmunka után

A diákok sokszor nincsenek is tisztában vele, hogy a meghirdetett órabérből még adót, esetenként járulékot is vonnak. A zavart fokozza, hogy van, ahol bruttó órabért hirdetnek, van, ahol nettót (azaz adózás utánit).

Illusztráció Fotó: Mudra László [origo]

A nyári munkát vállaló diákok ugyanúgy adóznak és fizetnek járulékot, ahogy a nem diákok.

Ez alól kivétel, ha a diákszövetkezeten keresztül kapnak munkát. A levonás mértéke a bruttó fizetésből attól függ, hogy milyen munkát végez valaki, és milyen módon foglalkoztatják. Így például a háztartási munka után kapott pénzből semmit nem kell befizetni az államnak, az egyszerűsített foglalkoztatás keretében (mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, alkalmi munka) végzett munka után pedig napi ötszáz, illetve ezer forint az adóteher, amit a munkáltató fizet, a diáknak pedig a minimálbér vagy garantált bérminimum 130 százalékáig nem kell adóznia.

Az iskolaszövetkezeteknél csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó csökkenti a bruttó bért, más levonással a diákoknak nem kell számolniuk. A tanulóknak azonban taggá kell válniuk, ehhez jellemzően egy egyszeri, 1000-3000 forint értékű szövetkezeti részjegyet kell váltani. Ezt egyébként a munka végeztével visszaadják, mert olyankor kiléptetik a diákot. Iskolaszövetkezetnél olyan diák is dolgozhat a kedvezőbb szabályok szerint, aki most fejezte be a tanulmányait. A diákigazolvány ugyanis a tanév lejártát követő október 31-ig érvényes.