A nők irányította befektetések jobban teljesítettek a válságban

2020.06.02. 17:02

Ahogy a járvány elérte a pénzügyi piacokat is, a nők által vezetett befektetési alapok jobban teljesítettek, mint a férfiak által irányított riválisaik – derült ki egy friss felmérésből.

A nők vezette hedge fundok lenyomták a férfiak által irányított versenytársakat a járvány idején – írja a Business Insider.  Ha ugyanis megnézzük a hedge fundok általános teljesítményét, akkor az áprilisig 5,5 százalékos veszteséget mutat 2020-ban. Amennyiben viszont ebből kivesszük a nők által vezetett alapokat, akkor azok mindössze 3,5 százalékos gyengülést mutatnak. Ez tehát azt jelenti, hogy a nők által vezetett alapok jobban teljesítettek a szektor egészénél.

Egyelőre nem világos, hogy a nők által vezetett alapok pontosan miért tudtak jobban teljesíteni, de a The Financial Times véleménye szerint az egyik ok az lehet, hogy a női menedzserek rendre jobb pozíciókat vesznek föl annak érdekében, hogy védjék az esetleges veszteségeiket. Ez pedig hatalmas előny lehetett egy olyan időszakban, amikor február végétől a pénzügyi piacok hirtelen óriási zuhanásokat kezdtek produkálni.

A női alapmenedzserek jobban kezelték a veszteségeketForrás: AFP/Johannes Eisele

Mindazonáltal a női alapok teljesítménye arra is rávilágít, hogy a nők igen alacsony számban töltenek csak be vezető tisztségeket az összesen 3000 milliárd dolláros hedge fund szektorban. Annak ellenére tehát, hogy válságos időszakban az általuk irányított alapok jobban teljesítenek, mint a férfiak által vezetett alapok, a nők száma még mindig igen alacsony az iparágban.

Jelenleg a nők aránya 18,8 százalékos a hedge fundoknál dolgozók körében, ami a teljes befektetési szektorban a második legalacsonyabb szám – derült ki a Preqin februári felméréséből. Ehhez jön még, hogy a befektetési alapoknál dolgozó nők mindössze 10,9 százalékos arányban töltenek be vezető tisztségeket a cégeiknél, ami szintén igen gyenge aránynak számít.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK