Drágul a réz: ez egyértelműen a világgazdaság erősödését jelzi

2020.06.02. 12:58

A második egymást követő hónapot zárta erősödéssel a réz, ami arra utal, hogy a világgazdaság egyre inkább kezd talpra állni a járvány mentén kialakult válságból. A Bank of America pedig úgy látja, a közeljövőben is számítani lehet a réz drágulására.

A világgazdaság teljesítményének javulása, illetve a kínai költségvetési és jegybanki élénkítések is erősen hozzájárultak ahhoz, hogy a réz árfolyama az egymást követő második hónapot zárja erősödéssel. Kína egyébként azért is fontos szereplő a réz piacán, mert a világ legnagyobb vásárlójáról van szó.

A londoni tőzsdén a réz 5332,25 dolláros tonnánkénti árfolyamon zárta a pénteki kereskedési napot, amivel bár pozitív tartományban fejezte be a májust, az idei év egészét tekintve még mindig jelentős mínuszban van a nyersanyag – írja a CNBC.

A réz ugyanis idén eddig 13 százalékos mínuszban áll, de ahhoz képest jelentős a fejlődés, hogy a március végén elért mélypont 4617,50 dolláros tonnánkénti árfolyam volt.

A világgazdaság egésze szempontjából is fontos indikátornak számító réz kapcsán a Bank of America elemzői 5,4 százalékkal (5621 dollárra) fel is emelték az idei évre vonatkozó árfolyam-előrejelzésüket. A 2021-es várakozást (6250 dollár) a bank nem módosította.

Optimizmusra ad okot a réz drágulásaForrás:Shutterstock

A pénzintézet fémpiaci elemzői hangsúlyozták, bár a járvány jelentősen visszafogta a globális keresletet, a kínai aktivitás élénkülése egyértelműen pozitív jel a réz számára.

A globális rézfogyasztás egyébként idén 18 százalékos mínuszt mutathat a 2019-es szinthez képest, amennyiben a globális GDP 4,2 százalékkal csökken – utóbbi várakozás a Bank of America alapvető forgatókönyve.

Mindazonáltal a bank szakértői hozzátették, olyan kivételes helyzetben van a világgazdaság, aminek következtében nem biztos, hogy a klasszikus forgatókönyvek most működnek. Kiemelték, valószínűsíthető, hogy a nyugati országok gazdaságainak újraindulása érezhetően meg fogja emelni a réz iránti keresletet.

Ennek oka elsődlegesen az – teszik hozzá –, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági válság elsősorban a szolgáltatói szektort érintette negatívan, és nem a feldolgozóipart. A következő időszakban tehát az ipar folyamatosan térhet vissza a normális üzemmódba, ami megemeli az olyan kulcsfontosságú nyersanyagok iránti keresletet is, mint a réz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK