Egy hónapig nem használtak szenet a britek az energiaellátáshoz

2020.06.04. 12:01

Május hónapban egyáltalán nem használtak szenet a brit energiatermelésben - írja a Guardian a rendszerfelügyeleti adatokra hivatkozva. A napsütéses órák kiugróan magas száma segítette elő azt, hogy május - energetikai szempontból - az eddigi legzöldebb brit hónappá válhasson.

Április óta, a brit villamos energia hálózat 54, egymást követő napon át széntüzelésből nyert energia nélkül üzemel. Ezzel két jelentős eredmény is született:

május az első teljes naptári hónap volt (744 óra), amikor a szén egyáltalán nem vett részt az energiaellátásban, valamint rekordalacsony szintre esett vissza az 1 kilowattórához köthető szén-dioxid-kibocsátás is.

Minden idők legkisebb, a villamos energiához köthető karbonkibocsátását (46 gramm szén-dioxid kilowattórára vetítve) május 24-re regisztrálták.

IllusztrációForrás: Cultura Creative/Mischa Keijser

Mindennek elérésben sokat számított az, hogy a koronavírus miatti leállások számottevően visszavetették a villamos energia felhasználását, valamint a járványtól függetlenül, egyébként is voltak a hónapban munkaszüneti napok. A rendszerirányítás egyik vezető munkatársa ugyanakkor azt nyilatkozta, ezeknél is többet nyomott a latban az, hogy idén tavasszal szokatlanul napos volt az időjárás.

A brit meterológiai adatok szerint, ez a tavasz volt a legnaposabb 1929 óta, egyben a legszárazabb május az elmúlt 124 évben. Az adatok szerint, március 1-je és május 27-e között összesen 573 óra telt el napsütéssel, ami új rekord az 1948-as 555,3 óra óta.

A szakemberek jelezték: egészen újszerű feladatot jelentett számukra rendszerszinten kezelni azt, hogy a visszeső kereslet mellett, rekordközeli szintre emelkedett a megújuló forrásokból nyert energia betáplálásának mértéke.