Rövidebb lehet a tőzsdék nyitvatartási ideje Európában

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
6193861 10.03.2020 Traders work on the floor at the closing bell at the New York Stock Exchange in New York, United States. Brian Smith / Sputnik
Vágólapra másolva!
A befektetők, a bankárok és a brókerek többsége is rövidebb kereskedési napot támogatna az életminőségük javítása érdekében - közölte a Londoni Értéktőzsde (LSE). De nem csak a londoni tőzsdéről lenne szó a kereskedési nap hosszának rövidítésében, Európában is zajlik egy ilyen felmérés.
Vágólapra másolva!

Az LSE a konzultációja során azt tapasztalta, hogy

9 és 16 óra között tarthatnának nyitva a legkeresettebb tőzsdék, szemben a mostani 8 és 16:30 közöttivel.

A kereskedőknek a piaci nyitva tartási órák előtt és után is kell még dolgozniuk, így nagyon hosszú számukra minden egyes nap. Ez befolyásolhatja az emberek mentális egészségét és családi életét - figyelmeztettek.

"A kereskedési órák lerövidítése javíthatja az emberek jólétét és rugalmasabb beosztást teremthet számukra, ami végül jobb eredményeket hozhat az ügyfeleink számára is" - mondta Galina Dimitrova, a Befektetési Társaság befektetési és tőkepiacának igazgatója.

"Az, hogy az LSE piaci kereskedési órákról folytatott konzultációjának tapasztalatai szerint

tovább erősíti azt az érvet, miszerint ideje lenne csökkenteni a kereskedési órákat."

A londoni brókerek megfeszített munkanapokról panaszkodnak (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Sputnik/Brian Smith

A javaslat azt eredményezné, hogy a piacok hét órás kereskedelmet folytatnának, szemben a jelenlegi nyolc és fél órával.

Az amerikai tőzsdék már most is hat és fél órán keresztül tartanak nyitva, az ázsiaiak pedig csak hat órán keresztül.

- mondta April Day, az Európai Pénzügyi Piaci Szövetség részvényeseinek ügyvezető igazgatója, aki szintén támogatja a rövidítést.

"Úgy gondoljuk, hogy a rövidebb nyitva tartás jobban koncentrálná a kereskedelmet, amely jelenleg szükségtelenül hosszú órákon át elnyúlik, a hatékonyságot pedig javíthatná a megnövekedett automatizálás" - mondta az igazgató.

Mielőtt azonban a rövidítésbe belefognának, előbb megvárják az Európában zajló hasonló konzultációk eredményeit, ahol az Euronext végez egy ugyanilyen felmérést a tagok körében.

"A válaszadók egyetértettek abban is, hogy a kereskedési órák bármilyen megváltoztatása gondosabb megközelítést igényel az európai tőzsdéken."

Forrás: Bbc.com