Szijjártó: A vállalatok beruházásaikkal már az új világgazdasági korszakra készülnek

2020.06.03. 12:02

A versenyképesség-növelő támogatási programban résztvevő vállalatok beruházásaikkal már az új világgazdasági korszakra készülnek, ezt támasztja alá, hogy mindhárom vállalat, amely szerdán vette át támogató okiratát, pályázatában kapacitásának növelését, új technológia alkalmazását, termékkínálatának bővítését vállalta, valamint hogy termékeivel új piacokra lép – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette, a versenyképesség-növelő támogatási programban 806 vállalat nyújtotta be pályázatát, a cégek 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalták. A fejlesztéseknek köszönhetően 143.618 munkahelyet sikerül megvédeni, ehhez a kormány 178,5 milliárd forintnyi támogatással járul hozzá.

Budapest, 2020. június 3. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi támogatásról szóló okiratok átadásán a minisztériumban 2020. június 3-án.Forrás: MTI/Mónus Márton

Kiemelte, a pályázók döntő többsége, 627 vállalat magyar tulajdonú, ami a miniszter szerint azt jelenti, hogy "létrejött egy erős magyar vállalati szektor, ami még a legnehezebb időkben is ütésálló tudott maradni".

Szijjártó Péter a program nyomán a következő hónapokban megvalósuló 377 milliárd forintnyi beruházást egy kisebb csodaként értékelte, mert – mint mondta – a jelenlegi világgazdasági körülmények között nagyon kevés olyan nemzetgazdaság van, ahol hasonló összértékű fejlesztésekkel számolhatnak a következő hónapokban.

Mind a világpolitika, mind a világgazdaság átalakul, semmi nem lesz ugyanolyan, mint a koronavírus-járvány előtt. Ebből következően a magyar nemzetgazdaságnak, és azon belül a magyar vállalatoknak is egy teljesen új világgazdasági versenyben kell majd helytállniuk - fogalmazott a miniszter.

Takamura Hirosi, a GS Yuasa Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy László, a MET-NA Vasipari Gyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezetője, Péter Ágota, a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Kft. alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Csöbör Katalin és Vigh László, a Fidesz országgyűlési képviselője (b-j) a versenyképesség-növelő program támogató okiratainak átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 29-én.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A tárcavezető szerint Magyarországnak tíz évvel ezelőtt egyszer már szembe kellett néznie hasonló kihívásokkal, csak akkor a gazdaság szinte a végletekig le volt gyengülve. Most azonban tíz év munkájának eredményeként a magyar gazdaság Európa egyik legversenyképesebb gazdaságává vált, amely a leggyorsabb növekedési ütemet tudta felmutatni Európában, a foglalkoztatottak száma pedig soha nem volt olyan magas a rendszerváltás óta, mint 2019 végén.

Szijjártó Péter közölte, továbbra is munkaközpontú gazdaságpolitikát folytatnak, ennek részeként a munkahelyeket meg fogják védeni, és annyi új munkahelyet hoznak létre, mint amennyit a vírus tönkretesz. Mindehhez azonban beruházásokra van szükség, ezért döntött úgy a kormány, hogy az Európai Unió új szabályait kihasználva 800 ezer euró támogatást ad azoknak a vállalkozásoknak a beruházásaihoz, amelyek vállalják a munkahelyek megtartását.

Szerdán újabb három cég vehetett át támogató okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A Honsa Alkatrész Kereskedelmi Kft. 564,81 millió forintos beruházása 282,4 millió forint állami támogatást kap. A Parafix Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft. 577,35 millió forintos beruházása 287,27 millió forintos költségvetési támogatással számolhat. A Simon Plastics Kft. 525,82 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 262,91 millió forinttal járul hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképesség-növelő program támogató okiratainak átadásán a minisztériumban 2020. május 28-án.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Andreas Koller, a Honsa Kft. ügyvezetője elmondta, az autóipari beszállító vállalat már több mint 20 éve tevékenykedik Pécsen. A beruházásnak köszönhetően magasabb hozzáadott értékkel bíró termékeket tudnak előállítani, ezáltal termékkínálatukat és piaci részesedésüket is növelni tudják.

Krasznay Dávid, a Parafix Hungária cégvezetője elmondta, hogy a társaság precíziós ragasztástechnikai megoldásokat gyárt már 17 éve Magyarországon, elsősorban az autóipari cégek számára. Még 2017-ben kezdték meg a második gyár építését Ercsiben, a most kapott támogatásnak köszönhetően be tudják fejezni a munkálatokat. Ezen felül pályázatukban a meglévő mintegy 80 dolgozó és a céggel kapcsolatban álló 80 alvállalkozó megtartását, valamint a foglalkoztatottak számának emelését is vállalták.

Simon Péter, a Simon Plastics Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Fejér megyében működő társaság elsősorban autóipari alkatrészeket gyárt, a cég a pályázatában kapacitásainak bővítését és hatékonyságának növelését vállalta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK