A hazai kiskereskedelmi forgalom fellendülését várják az elemzők

németország
Kinyitott berlini üzlet kirakata előtt egy járókelő a koronavírus-járvány idején, 2020. április 22-én, amikor a német hatóságok engedélyezték a 800 négyzetméternél nem nagyobb eladótérrel rendelkező boltoknak a járvány miatti több hetes zárva tartás utáni újranyitást.
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően komoly visszaesést hozott az április a kiskereskedelmi üzletek forgalmában, ami leginkább annak tudható be, hogy végig és az országban mindenütt érvényben voltak a kijárási korlátozások. 81 hónapja tartó növekedés tört meg azzal, hogy a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint több mint tíz százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye. Az adatok gyűjtésének kezdete, 2000 januárja óta nem tapasztalt mértékű visszaesés azonban átmeneti jellegű, a folytatásban fokozatos javulás várható. A veszélyhelyzeti intézkedések logikus következményeként történelmi rekordot produkált az internetes és csomagküldő kereskedelem.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalomcsökkenést teljes egészében a koronavírus-járvány hatása okozta. Míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma stagnált, kismértékben nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteké közel 15 százalékkal,

a benzinkutaké több mint negyedével esett vissza áprilisban.

Márciussal szemben már a gyógyszertárak és illatszerboltok forgalma is jelentősen, 15 százalékkal mérséklődött, a korlátozások még drasztikusabb következményekkel jártak a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (–37 százalék), a használtcikk- (–80 százalék), a textil-, ruházati és cipőüzletekben (–90 százalék).

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem a tavaly áprilisi adatokhoz képest több mint kétszeresére növelte forgalmát, amely a teljes forgalom nyolcadát tette ki. A 114 milliárd forintos értékesítési volumen minden korábbi havi adatnál magasabb, több mint negyedével múlja felül az eddigi rekorder 2019 decemberi teljesítményt. A kiugró növekedéshez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a kormány megkönnyítette az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a vállalkozások számára.

A veszélyhelyzet idején e tevékenységek bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatóak, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz.

„Az áprilisi mélypont után a folytatásban minden józan számítás szerint megkezdődhet a kilábalás. Bizakodásra ad okot, hogy január–áprilisi adatok az előző év azonos időszakához képest szerény mértékű emelkedést mutatnak. Az év első hónapjaiban az európai élmezőnybe tartozott a magyarországi forgalomnövekedés, márciusban pedig a kontinensen hazánkban bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelem. Az üzletek, bevásárlóközpontok újranyitásával, az elhalasztott vásárlások pótlásával ismét emelkedő pályára állhat az ágazat. A második negyedévben átmeneti mérséklődés, majd fokozatos javulás, idővel a magas fogyasztási dinamika visszatérése jelezhető előre" – nyilatkozta Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.