Kína vezeti a világgazdaság talpra állását

2020.06.04. 16:03

Az elmúlt időszak kínai adatai alapján az látszik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága lendületesen magára talál a koronavírus-járvány után. Ráadásul a magánvállalatok és a fogyasztók is egyre optimistábbak az ázsiai országban.

Meglepte az elemzőket Kína, amikor kiderült, a Caixin szolgáltatóipari felmérése szerint lendületes növekedésre számítanak az iparági szereplők. A mutató ugyanis 55 pontot ért el májusban, ami messze felülmúlta a szakértők által várt 47 pontot. Az index 50 pont fölött arra utal, hogy a szektor szereplői bővülésre számítanak – írja az Asia Times.

A feldolgozóiparban Kína hasonlóan kedvező értékeket produkált, miközben a világgazdaság legtöbb országa továbbra is szűküléseket tapasztal. A Caixin feldolgozóipari index ugyanis 50,7 pontot mutatott, vagyis pozitív tartományba került. Összevetésképpen, egy hasonló mutató, a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) az USA-ban 39,8 ponton állt májusban.

Ráadásul a friss kínai indexek arra utalnak, hogy nem kizárólag az állami beruházások és támogatások fűtik a gazdasági fellendülést. A magánkézben lévő cégek és a fogyasztók ugyanis egyaránt növekvő optimizmussal tekintenek a jövőbe, és egyre többet költenek.

Egyre optimistábbak a kínai gazdaság szereplőiForrás: AFP

Mindeközben a kínai részvénypiac jelenleg világelső teljesítményt produkál (amerikai dollárban számolva), legalábbis a nagy globális piacok körében. A kínai tőzsdén a legerősebb szektorok között olyanok vannak, mint a fogyasztói javak, az információs technológia vagy az egészségügy. Ez szintén arra utal, hogy a kínai fogyasztók elkezdtek visszatérni és lendületesebben vásárolni

A fentiek tükrében a májusi kiskereskedelmi adatok különösen izgalmasak lesznek majd, különösen hogy áprilisban az iparág 7,5 százalékos csökkenést produkált a megelőző év azonos időszakához képest.

A kínai előny egyik lehetséges oka, hogy az ázsiai óriás egyre kevésbé függ az amerikai exporttól. Míg ugyanis Kínának az USA-ba irányuló exportja lényegében stagnált az elmúlt nyolc évben, addig az Ázsiába irányuló export 32 százalékkal bővült. Áprilisban egyébként általában is emelkedtek a térségen belüli exporttevékenységek, ahogy a régió országai elkezdtek újranyitni a járvány után.

Ráadásul a kínai költségvetési élénkítés sokkal szerényebb volt a vezető ipari országokéval összevetve. A kínai központi kormány ennek következtében 3,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt produkál majd, szemben a korábban várt 2,8 százalékkal. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK