Bár valószínűleg az emberek többsége nem szeretne olyan házban lakni, amely kísértetházként lett híres, mégis vannak olyan ismert ingatlanok, amelyek épp ezért keltek el igen komoly összegekért. Ráadásul az egyik leghíresebb amerikai kísértetházban még Nicolas Cage is lakott.

Ha valaki azt gondolja, hogy az amerikai ingatlanpiacon a „kísértetház" maximum csak izgalmas hívószóként működik, az nagyot téved. A New York-i legfelsőbb bíróság ugyanis egy 1991-ben hozott döntésében kimondta, hogy amennyiben egy ingatlan kísértetházként ismert, azt kötelező feltűntetni az ingatlan adatai között – ez ugyanis befolyásolhatja annak értékét.

Mindazonáltal vannak olyan házak, melyek esetében ezt nem is kell külön feltüntetni, hiszen pont kísértetházakként váltak ismertté. És volt is érdeklődő, aki lecsapott ezekre az ingatlanokra.

Amityville horrorháza

A világ egyik leghíresebb kísértetháza utoljára 2017-ben cserélt gazdát. Az új tulajdonos 605 000 dollárért vette meg az ingatlant, ami 200 000 dollárral volt alacsonyabb a meghirdetett árnál. A megelőző tulajdonos szintén komoly kedvezménnyel, 950 000 dollárért jutott hozzá az akkor 1,15 millióért hirdetett ingatlanhoz.

Az árcsökkenést azonban nem a szellemek okozták. Sokkal inkább az, hogy az ingatlan olyan híres, hogy önmagában turisztikai attrakciónak számít, ami igencsak megnehezítheti a lakók életét.

Amityville híres házáról számos filmet forgattak az elmúlt évtizedekbenForrás: wikimedia.commons.org

A New York államban található Amityville horrorházának ismertségét erősen megnövelte, hogy miután Jay Anson 1977-ben regényt írt az ott történt eseményekről, a következő években filmek egész sora foglalkozott a házzal.

George és Kathleen Lutz 1975-ben vették meg a házat, mindössze egy évvel azt követően, hogy Ronald DeFeo Jr. az ingatlan falai között meggyilkolta a szüleit és négy testvérét. A Lutz-házaspár igen kedvezményes áron jutott a házhoz, és állításuk szerint fogalmuk sem volt a múltjáról, mielőtt el nem kezdődtek a különleges események. A pár és három gyereke mindössze 28 nappal a beköltözés után el is hagyta a házat, azt állítva, hogy paranormális jelenségek terrorizálják őket.

A Winchester-ház

Noha az kérdéses, hogy a házban valóban vannak-e kísértetek, az biztos, hogy a kaliforniai San Joséban található Winchester-ház önmagában is lenyűgöző. Az összesen 160 szobás ingatlan jelenleg múzeumként üzemel.

A 160 szoba, a kiemelkedő építészeti teljesítmény, valamint a hatalmas birtok ellenére az ingatlan lényegében értéktelen volt, amikor a tulajdonosa 1922-ben meghalt. Egy aukción adták végül el 135 000 dollárért, majd öt hónappal később megnyitották a publikum előtt. Jelenleg a Winchester Investments tulajdonában van, és „Winchester Mystery House-ként" üzemel.

A Winchester-ház különleges építészeti megoldásokkal tartja távol a gonosz szellemeketForrás: wikimedia.commons.org

És hogy mitől olyan rejtélyes a Winchester-ház? A legenda szerint az ingatlan egykori tulajdonosa, Sarah Winchester elveszítette a férjét és a csecsemő lányát, azonban férje után hatalmas vagyont örökölt – a vagyon részben a vadnyugat legendás puskájának, a Winchesternek a feltalálásából származott. Az özvegy összesen 20 millió dolláros örökséggel maradt egyedül, ami ma is hatalmas összeg, de az 1800-as években szinte elképzelhetetlen méretű vagyon volt.

A következő 38 évben folyt a fel- és átépítése ennek a gigantikus és különös háznak. Az épületnek a több mint 160 szoba mellett 2000 ajtaja, 10 000 ablaka, 47 lépcsőháza, 13 fürdőszobája, valamint 6 konyhája van. A folyamatosan átépített és renovált ház egy ponton már összesen 7 emeletes volt.

A legenda úgy tartja, hogy Sarah Winchester azért is építtetett egy ilyen lenyűgözően különleges házat, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. Az épületben egyébként olyan különlegességek találhatók, mint a labirintusszerűen vagy épp zsákutcaként kialakított lépcsők, ablakok a padlón, valamint titkos épületrészek.

A LaLaurie-rezidencia

A New Orleans francia negyedében található, tekintélyt sugárzó ingatlan egykor a helyi társasági élet meghatározó házaspárjának, Louis LaLaurie-nak és feleségének, Delphine-nek a tulajdonában volt. Az 1830-as években azonban már keringtek legendák arról, hogy Delphine brutális kegyetlenséggel bánt a rabszolgáival – esetleg akár meg is ölte őket.

Jóllehet a kritikusok szerint mindezt csak a házaspár fényűző életformáját bírálók vagy irigylők terjesztették el, és csupán pletykák voltak, az ingatlan máig az USA egyik leghíresebb kísértetházának számít. A legenda szerint az egykori rabszolgák máig kísértenek az épületben.

New Orleans legendás kísértetháza még Nicolas Cage-nek is szerencsétlenséget hozottForrás: wikimedia.commons.org

Az LaLaurie-ház jelenlegi tulajdonosa egy meg nem nevezett texasi olajmágnás, ám az épület hírnevét valószínűleg megdobta, hogy egykor a színész, Nicolas Cage tulajdonában volt. Az adatok szerint Cage 2006-ban 3,4 millió dollárért vette meg az összesen 10 000 négyzetméteres házat, majd 2009-ben eladásra kínálta 3,55 millió dollárért. A ház azonban átoknak bizonyult Cage számára. Nem sokkal később ugyanis a színész csődbe ment, a házat pedig lefoglalták, majd egy aukción értékesítették.

A Chambers-kúria

A San Franciscóban található Chambers-házról kevés hiteles történelmi információ áll rendelkezésre, azonban az épület szinte minden látogatója beszámolt különös dolgokról. Az elérhető adatok szerint a házat 1887-ben építették, a nevét pedig állítólag az egykori tulajdonosa, Richard Chambers után kapta. A történet azonban már itt kezd bonyolulttá válni, mivel a hivatalos dokumentumok szerint az ingatlan soha nem volt egy bizonyos Richard Chambers tulajdonában. A Richardról és családjáról szóló legendák tehát valószínűleg tévesek, mivel a valódi tulajdonos Robert Chambers volt.

Innentől pedig minden más már csak legenda. A történet szerint Chambers halála után a két unokahúga együtt örökölte az ingatlant, 1901-ben. Az egyik nő fiatalon halt meg, egyesek szerint balesetben, míg mások szerint egy őrült családtag ölte meg.

A furcsa történetek nem befolyásolták érdemben a Chambers-kúria árátForrás: wikimedia.commons.org

A kísértetház legendája végül is úgy szól, hogy a két unokahúg ki nem állhatta egymást, és ez addig tartott, amíg Claudia Chambers életét vesztette. A balesettel szembeni legenda szerint Claudia fekete mágia áldozatává vált, aminek következtében az egész házon egyfajta átok ül, a nő szelleme pedig ma is kísért az épületben. Egyesek arról is beszámoltak, hogy kívülről rendszeresen láttak villanó fényeket a felső szint ablakából.

Az egész történet tehát igen homályos, azt viszont biztosan lehet tudni, hogy az ingatlant 1977-ben szállodává alakították, majd 2002-ben két külön épületre bontották, és renoválták. Később, 2009-ben 3,4 millió dollár körüli összegért cserélt gazdát, ami akkor teljesen megfelelt a környék ingatlanárainak. Vagyis a házat övező különös legenda végül nem tudta érdemben lenyomni a Chambers-ház értékét.