A koronavírus-járvány ellenére is töretlen népszerűségnek örvend a Magyar Falu Program, melynek egyes elemei iránt hatalmas az érdeklődés. A helyi életminőség javítását célzó különböző pályázati kiírásokra idén eddig több mint 5000 kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak - áll a Miniszterelnökség közleményében.

A program keretében eddig hat pályázati kiírás zárult le.

Orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére több mint 1000 kérelem érkezett, a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg összesen 4 milliárd forint.

Önkormányzati tulajdonú út-, híd,- járdaépítés és felújítás esetében meghaladja a 2000-et a beérkezett pályázatok száma, a kormány 10 milliárd forintot biztosít erre a célra. A Magyar Falu Programnak köszönhetően közösségi terek fejlesztésére és közösségszervezők foglalkoztatásának támogatására is pályázhattak a falvak önkormányzatai és a történelmi egyházak, 5-5 milliárd forint keretösszegben. A beérkezett kérelmek száma itt is meghaladja a 2000-et.

A Magyar Falu Program keretében felújított nagyvázsonyi Mesevár Óvoda és Bölcsőde épülete 2020. május 23-ánForrás: MTI/Vasvári Tamás

A két pályázati kiírás továbbra is nyitva áll, óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztésének támogatására és közterület karbantartását célzó eszközbeszerzésre június 19-ig lehet a kérelmeket benyújtani. A két programra együttesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre. A közeljövőben még további két pályázati kiírás várható.

A Magyar Falu Programnak köszönhetően a tavalyi évben összesen mintegy 150 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhatott meg a hazai kistelepüléseken. 2020-ban pedig megközelítőleg 170 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a falvakban élők életkörülményeinek javítására - ismertette Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. (OS)