A kormányzat által prognosztizáltnál is kedvezőbben alakultak tavaly a gazdasági folyamatok, ami mozgásteret teremtett egyes adók évközi mérséklésére, illetve kiadások növelésére. Az intézkedések következtében a tervezettnél magasabb lett ugyan a költségvetési hiány és az államadósság, az ezek mértékére vonatkozó törvényi előírások azonban így is teljesültek - állapították meg az Állami Számvevőszék elemzői a Költségvetési Tanács (KT) részére készített elemzésükben, amelynek közzétételével hozzájárulnak a 2021-es költségvetésről kezdődő parlamenti vitához.

Az ÁSZ törvényi kötelezettsége, hogy elemzések készítésével támogassa a Költségvetési Tanácsot feladatainak ellátásában.

Az ÁSZ elemzése rávilágít, hogy a makrogazdasági folyamatok tavaly még a vártnál is kedvezőbben alakultak: a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme 0,8 százalékponttal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 7,8 százalékponttal, a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedése pedig 0,2 százalékponttal haladta meg az előrejelzést. A fogyasztás növekedésére pozitív hatással volt a bruttó bér- és keresettömeg tervezettet 3,2 százalékponttal meghaladó növekedése.

A dinamikusabb gazdasági növekedés következtében az adóbevételek a tervezettnél kedvezőbben alakultak, ami lehetőséget teremtett arra, hogy évközi törvénymódosítások révén az állam lemondjon az adóbevételek egy részéről. Csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, illetve megszűnt a társasági adóra vonatkozó év végi feltöltési kötelezettség.

Az Állami Számvevőszék épülete.Forrás: Origo

Az államadósság is magasabb lett a tervezettnél, de a GDP-arányos mutató nem nőtt, sőt, a GDP dinamikus növekedésének köszönhetően számottevően javult, a múlt év végén 65,0 százalék lett, 4,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az ÁSZ szakértői szerint a 2019-es hiányt növelő évközi intézkedések egy része kedvezően érintette az idei költségvetést. Például a társasági adó feltöltési kötelezettség megszüntetése hozzájárul az idei társasági adó-bevételek növekedéséhez, a kiadásokat pedig csökkenti az, hogy 2019-ben egyes kiadásokat előrehozott a kormányzat.

A költségvetés kiadásai közül az előirányzotthoz képest jelentősen nőttek a felújítások, a beruházások és alapvetően a közszférában végrehajtott béremelések, életpályamodellek bevezetése miatt a személyi juttatások kiadásai - áll a Költségvetési Tanács számára készített számvevőszéki elemzésben.