Több száz éves malmok lisztjére nőtt meg a kereslet Angliában

búza, liszt
Vágólapra másolva!
Megnőtt a tradicionális módon előállított liszt iránti kereslet Nagy-Britanniában a koronavírus-járványhoz kapcsolódó lezárások miatt. Van olyan régi malom, ahol több hetes városlista van a szállításokra - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A járvány miatt hozott intézkedések nyomán Angliában is egyre többen sütnek otthon, különféle pékáruk készítenek, de nőtt a kisüzemi sütődék szerepe is az ellátásban. A vásárlók egy része azonban - részben a lezárások okán kialakult átmeneti készlethiány miatt - a tradicionális őrlésű liszt felé fordult.

"A környékbeliek közül sokan rendeltek szinte egyszerre, közösségileg lisztet. Régi vásárlók tértek vissza a malomhoz, de az egész országból érkeztek hozzánk megrendelések. Több hetes városlistával dolgozunk most is, még az április végén érkezett megrendelések teljesítésénél tartunk" - számol be a hirtelen jött vásárlói érdeklődésről Karl Grevatt, a Charlecote Mill tulajdonosa.

A malom Warwickshire megye legutolsó, olyan működő vízimalma, amely kereskedelmi céllal őröl lisztet.

A létesítmény 1752 környékén épült, és az 1970-es években állították helyre.

A Charlecote Mill Forrás: Wikimedia Commons/ Chris Allen

Egy régi épületben, régi technológiával dolgozni persze körülményes, annak megvannak a korlátai. Időként "pihentetni" kell a berendezéseket, mondja a tulajdonos annak kapcsán, hogy a több száz éves malom most nagyüzemben termeli a lisztet a környékbeli, és a távolabbi vásárlóknak.

Az üzemben most nagyjából három tonnát őrölnek egy héten, ami az egyébként szokásos mennyiség duplája.

A lisztet közvetlen a malomból szállítják ki a helyi vásárlóknak.

Nem ez az egyetlen régi malom, ahol megfeszítetten dolgoznak azon, hogy kiszolgálják a megnövekedett igényeket. A hagyományos gabonőrlést végzők szakmai szövetségébe mintegy 35, tradicionális malom tartozik Anglia-szerte. A régi céheket idéző tömörülésnél azt remélik, az emberek érdeklődése a járvány után is megmarad a hagyományos módon készült őrlemények iránt.

A szövetségbe tartozó tagok jelentése szerint az elmúlt hónapokban 200-500 százalékkal is megnőtt a malmok lisztkibocsátása.

Ugyanakkor - hívják fel rá a figyelmet -, a tradicionális őrlésnek megvannak a maga határai, egy bizonyos tempónál nem végezhető gyorsabban.

Illusztráció https://medicover.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalatok-tipus/genetikai-laborvizsgalatok/coliakia-genetikai-vizsgalat/.

A szövetségnél azt is közölték, van olyan régi malom, amelyet még nem állítottak munkába, de például a Carlisle közelében lévő malom környékéről már most komoly érdeklődés mutatkozik az ottani őrleményekre. Így várhatóan néhány héten belül megkezdődik ott is a termelés.

Ugyanakkor a növekvő igények mellett sem valószínű, hogy a hagyományos malmok veszélyeztetnék az ipari jellegű, kereskedelmi gabonafeldolgozást, amely a lisztet a sütődéknek és az élelmiszergyártás egyéb területei számára állítja elő. A nagyüzemi gyártásból a brit lisztelőállítás mintegy 99 százaléka származik.