A magyar gazdaság sokszínűségét mutatja, hogy a versenyképesség-növelő támogatási programban résztvevő vállalatok több mint 30 iparágban tevékenykednek, ezek közül kiemelkedik az élelmiszeripar, ugyanis a legtöbb beruházási szándék (122) ebből az ágazatból érkezett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Szijjártó Péter hozzátette, a programban 806 vállalat vesz részt, amely pályázatában 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalta. A fejlesztéseknek köszönhetően 143 618 munkahelyet tudnak megvédeni.

A miniszter kiemelte, új szabályokkal, új erőviszonyokkal, új szereplőkkel hamarosan új világgazdasági verseny indul, amelyben a magyar gazdaság versenyképességét pont azok a kapacitásbővítésre és technológiai modernizációra irányuló beruházások adják, amelyeket a magyar vállalatok most hajtanak végre.

Ezek a beruházások egyúttal ahhoz is hozzájárulnak, hogy a magyar gazdaság minél gyorsabban visszatérhessen a válság előtti növekedési pályára: 2019 végén Európában a magyar gazdaság növekedése volt a leggyorsabb - mondta a miniszter. Közölte, tíz éven át azért dolgoztak, hogy Magyarország legyen a legvonzóbb beruházási környezet Közép-Európában, most - a tárcavezető szerint - az a cél, hogy az ország ezt a pozíciót megőrizze, ehhez pedig szükség van ezekre a most induló beruházásokra, hiszen ezeknek köszönhetően lesz sikeres a magyar gazdaság az új világgazdasági versenyben is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Bruzák Noémi

Szijjártó Péter elmondta, a magyar kormány továbbra is a munkahelyek megvédéséért dolgozik, és arra törekszik, hogy legalább annyi új munkahelyet hozzon létre, mint amennyit a válság tönkretesz. Ezért fókuszál a gazdasági akcióterv a beruházások finanszírozására, hiszen a munkahelyek megvédéséhez és újak teremtéséhez is beruházásokra van szükség.

Kedden újabb három cég vehetett át támogató okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A Hajdúhús 2000 Kft. 574,54 millió forintos beruházása 287,27 millió forint állami támogatást kap. A Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft. 564,81 millió forintos beruházása 282,40 millió forintos költségvetési támogatással számolhat. A Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Nyrt. 212,08 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 106,04 millió forinttal járul hozzá.

Szijjártó Péter a három vállalatról elmondta, hogy beruházásaik segítségével 564 munkahelyet tudnak megvédeni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Zwack Unicum a mostani fejlesztésével 25 százalékkal növelni tudja a Dunaharasztiban található csomagolóüzemének kapacitását, így emelkedni tud a cég termelése és exportja.

A Hajdúhús, amely Kelet-Magyarország legnagyobb és legjelentősebb húsipari vállalkozása, a beruházásának köszönhetően fagyasztóüzemet tud majd építeni, így növelni tudja exportpiacait. A Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft. beruházásával új gyár megvásárlására nyílik lehetősége, a társaság kapacitásainak bővítésére törekszik - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter.

Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 22 évvel ezelőtt családi vállalkozásként megalakult társaság sertések vágásával és kiváló minőségű sertéshústermékek előállításával foglalkozik. A mostani beruházás technológiai fejlesztésre és a vállalat exportpiacainak bővítésére szolgál, kiemelt céljuk, hogy be tudjanak lépni a kínai piacra.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő a Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft.-ről elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően a cég egy 7500 négyzetméteres új, saját tulajdonú csarnokba tud költözni, és új gépeket is be tud szerezni.

Frank Odzuck, a Zwack Unicum vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat legfőbb exportpiacai: Olaszország, Németország és a Magyarországgal szomszédos országok. Magyarországon három telephellyel rendelkeznek: Budapesten zajlik az unicum, Kecskeméten a pálinka gyártása, Dunaharasztiban pedig a csomagolóüzem található. A mostani beruházás a csomagolóüzem bővítéséhez, azon belül a második gépsor kialakításához ad segítséget.