Több mint ezermilliárd köbméter földgázt találtak Kínában

elektromosság illusztráció
3038794 02/24/2017 Smokestacks of the electricity generating station at the liquefied natural gas plant Yamal LNG under construction. Eugene Odinokov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Kínai hírforrások megerősítették, hogy a PetroChina, Kína legnagyobb olaj- és földgázipari vállalatának egyik regionális divízója, hatalmas földgáz-tartalékra bukkant Szecsuán tartományban.
Vágólapra másolva!

Sikeres próbafúrásokat hajtott végre a kínai vállalat a tartományi fővárostól, Csengtutól mintegy 130 kilométerre, Tinabao térségében, Daying megyében. Ezek eredményeként megállapították, hogy egy közeli mező szomszédságában, hatalmas földgáztartalék rejlik a mélyben.

A Szecsuáni-medence középső térségében már egy ideje zajlik a szénhidrogén kitermelése, éves szinten nagyjából 15 milliárd köbmétert emelnek ki. A PetroChina regionális vállalata Délnyugat-Kínában mintegy 1000 nagyobb ipari vállalatot lát el földgázzal, valamint több mint 20 millió háztartást.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Eugene Odinokov

A mostani lelet azonban valóban óriásinak tűnik az eddig feltárt készletek mellett is.

A vállalatnál úgy becsülik, több mint 1 ezer millárd köbméter földgázt rejt a mély.

Ez egészen elképesztő mennyiség. Viszonyításként: a Föld jelenleg ismert, legnagyobb földgáztartaléka Oroszországban van. Szibériában, a sarkkör közelében húzódik, és a Szovjetunió fennállása alatt egy új települést is építettek ott azért, hogy kiaknázhassák - az Origo Novij Urengoj városáról készült riportját itt lehet elolvasni.

Az orosz olaj- és gázipari óriás, a Gazprom éves földgáztermelésének jelentős részét (nagyjából ötödét) ez a szibériai földgázmező adja, még Magyarországra is érkezik az onnen kiemelt gázból.

S hogy mekkora a világ legnagyobb földgáz mezője?

A Gazprom összeállításában bemutatja, hogy 1966-os felfedezésekor összesen 10,9 ezer milliárd köbméter nagyságúra becsülték az ott lévő tartalékot.

A hatalmas mezőn több telephelyen folyik a munka, éves szinten százmilliárd köbméteres nagyásgrenden emelik ki onnan a földgázt.

Ezen számok tükrében érthető a kínai lelet jelentősége, noha arról egyelőre nincs információ, mikor, milyen módon, és milyen költségekkel kezdhető meg az újonnan felfedezett földgáztartalék kitermelése.